Magyarország

2007.12.11. 08:41

Nem vehetik majd fel egymás nevét a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők

<p>Nem vehetik majd fel egymás nevét a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők - döntött az Országgyűlés hétfő este, elfogadva a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslat egyik módosítását.</p>

Az Országgyűlés hétfői döntése nem zárja el végleg a névfelvétel lehetőségét a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőktől. Lehetőségük lesz ugyanis arra, hogy névváltoztatási kérelmet nyújtsanak

be, ez azonban hosszabb és költségesebb eljárás, mintha az új törvény egyszerűen biztosította volna nekik ezt a jogot.

Most csak a módosító javaslatokról szavaztak a képviselők, a törvényjavaslat zárószavazása jövő héten várható.

A tervezet szerint a regisztrált élettársi kapcsolatot a házassághoz hasonlóan az anyakönyvvezető előtt mondanák majd ki, ezekről az együttélésekről pedig egységes nyilvántartás készülne. A felbontáshoz elegendő lenne közjegyzőhöz fordulni, aki okiratba foglalja a kapcsolat megszűnését, de csak akkor, ha a felek megegyeztek egymással, vita esetén a bírósági út maradna számukra is.

A forma nem tesz különbséget nemek közt, tehát nem csak férfi és nő, hanem azonos nemű párok is bejegyzett élettársi kapcsolatra léphetnének.

Az új törvény nyomán azonos jogok járnának a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőknek a házaspárokéval például banki hitel felvételénél, illetve a papír birtokában felvilágosítást kaphatnának párjuk állapotáról is egészségügyi ellátás esetén.

Az új törvényjavaslat nem rendezne minden kérdést, így például az öröklés és az örökbefogadás szabályait sem, ezeket a részleteket a jövőre újrafogalmazandó polgári törvénykönyvben fogják tisztázni a képviselők.

Kapcsolódó anyagok:

  • MSZP: melegházasság helyett regisztrált élettársi kapcsolat
  • Elkapkodott az élettársi viszonyról szóló javaslat
  • Bővülnek az élettársak jogai
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!