Magyarország

2007.12.27. 13:52

Újabb tiltakozó akció az otthonszülés szabályozása ellen

<p>Tiltakozó levelet adott át az Orvosok a Szabad és Biztonságos Szülésért szervezet csütörtök délelőtt az Egészségügyi Minisztérium államtitkárának.</p>

A civilek azt állítják, a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium a tudományos tényeket figyelmen kívül hagyva dolgozta ki álláspontját az otthonszüléssel kapcsolatban, ami nem alkalmas arra, hogy a készülő rendelet alapja legyen, ezért azt szeretnék, ha a leginkább érintetteket, vagyis a bábákat, a szülőket és más orvosi szervezeteket is bevonnának az egyeztetésbe.

Az SZNSZK 2007-es állásfoglalása szerint az otthonszülések veszélyeztetik az édesanyák és az újszülöttek egészségét, az OSZABISZ azonban úgy látja, hogy a hivatkozott cikkekből éppen ennek ellenkezője derül ki. A tanulmányok alapján a tervezett otthonszülés megfelelően képzett segítséggel biztonságos alternatíva lehet azok számára, akik egészségesek és a várandóságuk problémamentes volt. Ez azt jelenti, hogy a kismamák 80 százaléka az otthonszülést is választhatná - mondta Lobmayer Péter, a szervezet egyik képviselője. Az OSZABISZ szerint nincs különbség az otthon illetve kórházban született gyerekek halálozási arányában, a beavatkozások, illetve szövődmények aránya azonban jóval magasabb a kórházi szülések esetében. A nyílt levelet egyébként több mint 90 orvos, köztük több neves külföldi szülész-nőgyógyász írta alá.

Kincses Gyula államtitkár a minisztérium épületében vette át a dokumentumot. Mint mondta, a szaktárca nem mehet szembe a Szakmai Kollégium véleményével, de mivel a rendelet még nincs kész, nyitottak a javaslatokra. A minisztérium a nők választási szabadsága, a szülés méltósága és a biztonsági szempontok figyelembe vételével fogja kidolgozni a szabályozást - közölte Kincses Gyula.

Kapcsolódó anyagok:

  • Otthonszülés közben halt meg egy csecsemő a fővárosban
  • Az otthonszülés előnyei és hátrányai
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!