Magyarország

2007.12.17. 20:43

Elfogadták az egészségbiztosítási törvényt

<p>Budapest - A hivatalos végeredmény szerint 204 igen szavazattal, 168 nem ellenében, egy tartózkodással név szerinti szavazással elfogadta az Országgyűlés hétfő este az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvényjavaslatot.</p>

Megszavazta a Ház azt is, hogy kérjék a jogszabály sürgős kihirdetését a köztársasági elnöktől. A voksolást folyamatos véleménynyilvánítások tarkították. A szavazáson nem volt olyan szocialista és szabad demokrata képviselő, aki nemmel voksolt volna, többen hiányoztak viszont, összesen 11-en.

Nem volt jelen például Eörsi Mátyás (SZDSZ), Farkas Imre (MSZP), Hagyó Miklós (MSZP). Szintén hiányzott a fideszes Tasó László, Kis Attila, Hirt Ferenc, Vitányi István, illetve Rubovszky György (KDNP), valamint a független Tóth András.

Szili Katalin házelnök, mivel az ülést vezette, szintén nem szavazott - úgy, ahogy azt a Házbizottság hétfő déli ülése után ígérte. Az egyetlen tartózkodó képviselő a független Gyenesei István volt. Karsai József, Battonya szocialista polgármetre és képviselője annak ellenére igennel szavazott, hogy hétvégén a háza előtt demonstrálóknak azt mondta: nemmel fog voksolni hétfőn az egészségbiztosítási törvényre. A szavazáson egészségi állapotuk miatt nem voltak ott Horn Gyula és Toller László szocialista képviselők. A voksolást kisebb közjáték zavarta meg, mert Kontúr Pál (Fidesz) hangosan azt követelte, hogy a kormánypárti képviselők felállva mondják ki döntésüket. A szavazás végén az ellenzék pfujjolása mellett Kóka János, az SZDSZ elnöke és frakcióvezetője gratulált Horváth Ágnesnek, majd kezet fogott az egészségügyi miniszterrel.

 

Szocialista kormánybiztosa lehet az egészségbiztosítási reform végrehajtásának

Szocialista kormánybiztos irányítja az egészségbiztosítási reform végrehajtását. A tervek szerint személyéről még idén dönt a kormány - értesült a Független Hírügynökség szocialista forrásokból.

Információink szerint erről nem egyeztettek előre a szabad demokratákkal. A kormánybiztostól azt várják, hogy tartalommal töltse meg a reform végrehajtási rendeleteit, melyeket egyébként az SZDSZ vezette Egészségügyi Minisztériumnak (EüM) kellene elkészítenie.


Elfogadták az új egészségbiztosításról szóló törvényt

A hétfőn este megszavazott új egészségbiztosítási törvény alapján jövő évtől az államon kívül magánbefektetők is részt vesznek az egészségügyi ellátás szervezésében. A jövő évi licitálás és tagtoborzás után várhatóan 10-12 olyan egészségbiztosítási pénztár kezdi el működését 2009. januárjában, amelyben többségi tulajdonos lesz az állam, ugyanis a magánbefektetők maximum 49 százalékot szerezhetnek meg.

A magánbefektetők 22 biztosítási területi egységre - 18 megye plusz a 4 területi egység Pest megyében és Budapesten - licitálhatnak jövő év tavaszán. A licitálás alapja a területen élő lakosság, fejenként 12 ezer forinttal számolva. Tehát például egy 300 ezer lakosú megyéért minimum 3,6 milliárd forintot kell fizetnie a magánbefektetőnek. A törvénytervezet módosításai során az MSZP javaslatára eldőlt, hogy a licitálás során várható körülbelül 120 milliárd forintot az állam csakis az egészségügy fejlesztésére fordíthatja majd - mondta a Független Hírügynökségnek Havas Szófia szocialista képviselő, az egészségügyi bizottság tagja.

A licitálás után az ország egész területéről toborozhatnak tagokat a területet szerzett magánbefektetők. Azok a pénztárak kezdhetik meg 2009-től a működésüket, amelyeknek minimum 500 ezer, maximum 2 millió tagjuk van. Azokat a területeket teljes egészében állami tulajdonú pénztár felügyeli majd, amelyekért esetleg nem licitálnak a magánbefektetők, illetve nem tudják a tagtoborzás után sem felállítani a vegyes tulajdonú biztosítót.

A pénztárak nem válogathatnak például egészségi állapotuk alapján a tagok között, minden jelentkezővel szerződniük kell. Azok a lakosok, akik a tagtoborzás alatt nem választanak pénztárat automatikusan ahhoz kerülnek, amelyik a licitálásnál megszerezte azt a területet, ahol élnek. Ha a tagok elégedetlenek biztosítójukkal évente egyszer, október 15-e és november 15-e között pénztárat válthatnak.

A járulékfizetők továbbra is maguk választhatják meg háziorvosukat és házi gyermekorvosukat. A biztosítottak az új rendszerben is az ország bármelyik patikájában vásárolhatnak gyógyszert. A fertőző betegségek ellen is ugyanúgy mindenkinek ingyen jár a kötelező védőoltás. A nem kötelezőket részben a pénztárak, részben a tagok állják majd.

Változik viszont a területi ellátási kötelezettség és a beutalási rend is. Bár a pénztáraknak kötelező lesz szerződést kötnie például a területükön lévő kiemelt intézménnyel, köthetnek megállapodást új, a rendszerben addig nem szereplő kórházzal vagy szakrendelővel is. A pénztártagokat azonban ugyanazok az ellátások megilletik majd az új rendszerben, mint jelenleg.

Az új rendszerben a biztosítottak befizetései nem változnak, továbbra is jövedelemarányosan fizetnek járulékot egy központi alapba. Azok után - például gyerekek, nyugdíjasok, munkanélküliek -, akik után eddig az állam fizette a járulékot, a jövőben is az állam vállalja a befizetést. A központi alapot kezelő Nemzeti Egészségbiztosítási Központ osztja szét a pénztáraknak a befizetett járulékokat fejkvóta alapján. A törvény szerint a idősebb, betegebb pénztártag után magasabb fejkvóta jár majd a pénztárnak, tehát a biztosítónak nem lesz érdeke "kimazsolázni" a fiatalabb, egészségesebb ügyfeleket.

A pénztárak a tagjaik után járó fejkvótákból gazdálkodnak, alapvetően ebből fizetik ki az egészségügyi szolgáltatásokat. Ebből fedezhetik működési költségüket - amely a fejkvóta-bevétel maximum 3,5 százaléka lehet -, és hatékony működés esetén innen származik majd a hasznuk is. A számos módosítás után eldőlt, hogy a kisebbségi magánbefektető és a többségi állami tulajdonos is csak 3 év után veheti ki a maximum 2 százalékos osztalékát.

Az MSZP több mint 200 elfogadott módosító javaslatainak hatására a végleges törvényben a pénztárak többségi állami tulajdonosai a korábbihoz képest jóval erősebb jogosítványokkal rendelkeznek, mint az eredeti változatban - mondta Havas Szófia. Például a pénztárak magánbefektetők által jelölt vezérigazgatóit már nem lehet az állami tulajdonos képviselői nélkül kinevezni. A közgyűlésekben és a felügyelőbizottságokban is nagyon erős jogosítványokat kaptak az állami tulajdonos képviselői. Mindez azt jelenti, hogy az eredeti tervhez képest sokkal szorosabb állami kontroll mellett működhetnek a kisebbségi magánbefektetők.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!