Kézilabda

2024.04.08. 11:30

Előre az olimpiáért Debrecenben! – a héten a kézis lányokra irányul a reflektorfény

Vámos Petráék Kamerun, Svédország és Japán ellen vívhatják ki az ötkarikás kvótát.

Tóth Huba Elemér

Vámos Petráék mindent megtesznek majd a végső sikerért

Fotó: Nagy Gábor/Nemzeti Sport

Március közepén Tatabányán a sírból visszahozva 12 év után olimpiai kvótát szerzett a magyar férfi kézilabda-válogatott. Ezen a héten a nőkön a sor, akik a debreceni Főnix Arénában kvalifikálhatják magukat a legrangosabb világeseményre. Ebben a cikkben azt járjuk körül, hogy hazánk címeres mezében játszó lányai milyen formában és milyen esélyekkel vághatnak neki a nagy teherrel bíró tornának.

Olimpia: ez történt legutóbb

Noha négyévente rendezik meg az ötkarikás játékokat, mint emlékezhetünk rá, 2020-ban a Covid-járvány közbeszólt, így az előző eseményt három esztendeje tekinthették meg a szurkolók kizárólag a televízión keresztül. A magyar női kézilabda-válogatott akkor Győrben szerezte meg a kvótát, az ellenfél akkor a kazah, a szerb és az orosz nemzeti együttes volt.

A DVSC Schaeffler akkori játékosai közül Vámos Petra és Bordás Réka bizonyíthatott Tokióban. Noha a magyaroknak sokáig nem jött ki jól a lépés, de 26–23-ra legyőzték Svédország legjobbjait, így a negyeddöntőben Norvégiával találkoztak – és bár sokáig jól álltak, végül 26–22-re kikaptak, és a 7. helyen zártak.

Út a debreceni tornáig

A 2022-es Európa-bajnokságon ugyan még továbbjutott a csoportkörből a csapat, ám aztán középdöntőben az utolsó helyen végzett. A 2023-as világbajnokságon azonban összességében már sokkal jobban szerepeltek – az ötödik helyen végeztek –, igaz, majdnem elúszott az esély már arra is, hogy olimpiai selejtezőt vívjanak. Azonban a svédek elleni 26–22-es arányú vereség után a horvátok ellen hatgólos hátrányból az utolsó szalmaszálat megragadva álltak fel, és győzelmükkel elérték azt, hogy most a Főnix Arénában drukkoljunk a sikerükért.

Most rájuk szegeződik az ország szeme

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány a Loki-játékosok közül ezúttal Vámos Petra mellett Füzi-Tóvizi Petrára és Kácsor Grétára számít. Bár a Vipers Kristiansand elleni BL-meccseken mutatott teljesítménye alapján Szabó Nina is befért volna a keretbe, a H szektor 83. részében kifejtettük, hogy ez valószínűleg miért nem történt meg.

A magyar alakulat csütörtökön 15.30-tól Kamerunnal, pénteken 18 órától Svédországgal játszik, majd vasárnap 19.15-től Japán ellen meccsel a 2024-es párizsi részvételért.

A cívisvárosi torna első két helyezettje jut ki az olimpiára, a papírforma alapján pedig erre a mieinknek minden esélye megvan. A csoport legerősebbjének a svédek tűnnek, azonban Vámos Petráék a világbajnokságon már bebizonyították, hogy meg tudják szorongatni a skandinávokat. Hazánk legjobbjai decemberben Kamerunt 39–20-ra verték, és most is hasonló végkimenetel várható. A szakemberekben a legtöbb kérdés a japánok elleni meccs miatt merülhet fel, ugyanis az ázsiaiak az utóbbi években sokat léptek előre, különleges taktikájukkal pedig az elmúlt időszakban például a spanyolokat, a szerbeket és a dánokat is felülmúlták. Egy könnyebbnek tűnő meccs mellett tehát két kőkemény, szorosnak ígérkező csata vár a nemzeti csapatunkra, de a hazai pálya kimondottan nagy előnyt jelent.

Magyar szurkolók bizonyára az ország több pontjáról is érkeznek majd a Főnix Arénába. Füzi-Tóviziék amennyiben az első két meccsen nyernek, abban az esetben Japán ellen már biztosan kvótával a kezükben játszhatnak. Azonban ha az első két összecsapás egyikén kikapnak, akkor vasárnapig izgulni kell.

NAG11259
Füzi-Tóvizi Petráéktól a jó védekezés is fontos lesz az olimpiai selejtezőn 
Fotó: Nagy Gábor/Nemzeti Sport

Felemás főpróba

A csapat az ötkarikás selejtezőre az EHF-Európa-kupa utolsó két fordulójával hangolódott. Golovin Vlagyimir együttese a norvégoktól súlyos, 33–18-as arányú vereséget szenvedett múlt csütörtökön, majd az osztrákok ellen javíthatott múlt szombaton. A DVSC Schaeffler kézisei közül Vámos Petra és Füzi-Tóvizi Petra a kezdőcsapatban, Kácsor Gréta pedig csereként lépett pályára a Győrben vívott találkozón, és mindhárman egy-egy gólt szereztek. Noha a szomszédaink ellen is olykor akadozott a játék, a szakmai stáb több variációt is kipróbált. A magyarok 36–30-ra diadalmaskodtak, így a százszázalékos Norvégia mögött a tét nélküli torna második helyén végeztek nyolc megszerzett egységgel, a harmadik a négypontos Svájc lett, míg Ausztria nem szerzett pontot.

A főpróba tehát felemásra sikerült. A szélsőjátékra egyik meccsen sem lehetett panasz, de az osztrákok ellen egyértelműen bátrabban és ötletesebben kézilabdáztak. Bár a beállójátékon még van mit alakítani, a múlt hétnek főként a tapasztalatszerzés volt a célja. A magyarok múlt vasárnaptól már Debrecenben készülnek, és már az utolsó finomhangolást végzik, hogy aztán élesben kihozzák magukból a maximumot.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában