Megvan a rendezés!

2023.12.22. 13:24

Eldőlt: Debrecenben küzdhet az olimpiai részvételért a női kézilabda-válogatott!

A csoporttornát április közepén rendezik meg a Főnix Arénában.

Haon.hu

Debreczeni-Klivinyi Kinga, Klujber Katrin, Füzi-Tóvizi Petra, Böde-Bíró Blanka, Szöllõsi-Schatzl Nadine és Gyõri-Lukács Viktória (b-j), a magyar válogatott tagjai ünnepelnek, miután csapatuk 23-22-re gyõzött az olimpiai kvalifikációs nõi kézilabda-világbajnokság középdöntõjének harmadik fordulójában játszott Magyarország - Horvátország mérkõzésen a svédországi Göteborgban 2023. december 11-én

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) hivatalos honlapján hirdette ki a női kézilabdázók olimpiai selejtezőtornáinak áprilisi helyszíneit, ennek értelmében az 1. csoport küzdelmeinek Debrecen ad otthont, a magyar nemzeti csapatnak pedig a svéd, japán, kameruni trióból legalább kettőt kell megelőznie a párizsi olimpiára való kvalifikációhoz – írta meg pénteken a Nemzeti Sport.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a hajdúsági vármegyeszékhely mellett Japán volt még versenyben a csoporttornáért, amelyről az első két helyezett jut ki a jövő nyári, párizsi olimpiára.

A Nemzeti Sport azt írta, hogy a tornát április 11. és 14. között rendezik meg.

Természetesen nagyon örülünk, hogy a magyar csapat hazai pályán léphet pályára az olimpiáért, köszönet érte egyrészt a válogatottnak, hogy kiharcolta a lehetőséget a világbajnokságon, másrészt pedig kollégáimnak a pályázat benyújtásáért és a sikeres lobbitevékenységért

– hangsúlyozta az mksz.hu-nak Ilyés Ferenc, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke.

– Külön szeretném megköszönni Horváth Gabriella főtitkár munkáját, valamint Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter és a minisztérium sportdiplomáciai főosztályának, illetve a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának segítségét! 2021 márciusában a COVID-járvány miatt sajnos nézők nélkül, zárt kapuk mögött kellett játszania a csapatnak a selejtezőben, nagyon remélem, hogy ezúttal sok ezer magyar szurkoló előtt is sikerrel veszi az akadályt. Tudjuk jól, hogy a kijutás kivívása nem lesz egyszerű, a legfontosabb most a megfeszített munka és az összefogás mindenki részéről – tette hozzá. 

Jól ismerik a Főnix Arénát

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség jónak értékelte a pályázatunkat, ráadásul a 2018-as női junior világbajnokságról jól ismeri mind a Főnix Arénát, mind a Magyar Kézilabda Szövetség szervezői képességeit, így jó visszajelzések érkeztek a kandidáció benyújtását követően is, most pedig nagyszerű híreket kaptunk az »eredményhirdetéskor«

– emelte ki Horváth Gabriella, az MKSZ főtitkára. – Az esemény rendezése során meg kell majd felelnünk az IHF követelményrendszerének, de amint lehetséges, megkezdődik majd a jegyértékesítés, hiszen nagyon számítunk a magyar szurkolókra! – mondta még el Horváth Gabriella.

Az olimpiai selejtezőcsoportok beosztása

1. csoport (Debrecen)
– a vb legjobb csapata, amely nem rendelkezik kvótával: Svédország
– a vb 6. legjobb csapata, amely nem rendelkezik kvótával: MAGYARORSZÁG
– a vb-n a 3. legjobban szereplő kontinens (Ázsia) képviselője saját kvalifikációs versenyéről: Japán
– a vb-n a 4. legjobban szereplő kontinens (Afrika) képviselője saját kvalifikációs versenyéről: Kamerun
2. csoport (Torrevieja, Spanyolország)
– a vb 2. legjobb csapata, amely nem rendelkezik kvótával: Hollandia
– a vb 5. legjobb csapata, amely nem rendelkezik kvótával: Csehország
– a vb-n a 2. legjobban szereplő kontinens (Amerika) 1. képviselője saját kvalifikációs versenyéről: Argentína
– a vb-n a legjobban szereplő kontinens (Európa) 2. képviselője saját kvalifikációs versenyéről: Spanyolország
3. csoport (Neu-Ulm, Németország)
– a vb 3. legjobb csapata, amely nem rendelkezik kvótával: Németország
– a vb 4. legjobb csapata, amely nem rendelkezik kvótával: Montenegró
– a vb-n a legjobban szereplő kontinens (Európa) 1. képviselője saját kvalifikációs versenyéről: Szlovénia
– a vb-n a 2. legjobban szereplő kontinens (Amerika) 2. képviselője saját kvalifikációs versenyéről: Paraguay

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában