Az Eb-címvédővel beszélgettünk

2023.10.23. 20:00

Kiss Norbert elismerte, benne is van félelem

Az immár ötszörös Európa-bajnok kamionversenyző szerint kell egy egészséges rettegés, mert az védi meg őket attól, hogy felelőtlenek legyenek.

Szabó Dóra

Kiss Norbert, a Révész Racing versenyzője megvédte címét

Forrás: Márti Bóta Photography

Napjaink vitathatatlanul legjobb kamionversenyzője Kiss Norbert, aki toronymagasan, 419 ponttal nyerte meg a gyorsasági kamion Európa-bajnokság 2023-as kiírását, megszerezve ezzel a maga ötödik bajnoki címét, míg csapatát, a Révész Racinget a harmadik Eb-elsőségéhez segítette hozzá.

Az október elsején zárult Európa-bajnokságon minden időmérőt megnyert, és a spanyolországi Jaramában, a zárófordulóban századik alkalommal állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A magyar pilóta olyan nagy előnnyel rendelkezett, hogy már az utolsó futam előtt, még a sorozat Le Mans-i hétvégéjén megvédte címét, és lett ötödször is a kategória kontinensbajnoka.

Erősek voltunk egész évben, tovább tudtuk vinni a tavalyi lendületet, sőt, még egy lapáttal rá is tettünk. Egy-két technikai hiba persze becsúszott olykor, de ez benne van. Bármilyen pályán is jártunk, hozni tudtuk ugyanazt a magas szintet, közel tökéletes szezont futottunk. Az egyetlen negatívum, hogy elmaradt a Hungaroring, azt nagyon sajnáltam

– tekintett vissza Kiss Norbi, aki szerint azért tudnak annyival a mezőny fölé nőni, mert erős a „csomag”, és sosem dőlnek hátra. A bajnok kiemelte, az évek alatt minden csodásan összeállt, remek csapattal dolgozhat együtt, a versenymérnökével, Bakó Csabával kiválóan tudnak együttműködni.

Kiss Norbert Nyíradony
Forrás: Márti Bóta Photography

Hiába az évek meg a rutin, Kiss Norbert még mindig motivált, nagyon szeret nyerni, mint megtudtuk, már gyerekkorában is imádott versengeni, és ez a győzni akarás a mai napig megmaradt benne.

Népszerű és látványos

A 2023-as szezonból a Slovakia Ring marad a legemlékezetesebb számára, hiszen mind a négy futamon első tudott lenni a nehezítő tényezők ellenére is: volt, hogy száraz időben indult a verseny, majd eleredt az eső, illetve fordított rajtrácsos versenyen a 8. helyről rajtolhatott, de végül így is az élen zárt.

Érdeklődtünk, ennyi év után szokott-e még félelem lenni benne?

Egy egészséges aggodalom mindig van bennem, de az kell is, mert megvédi az embert attól, hogy hülyeséget csináljon, elvégre csak óriási monstrumokkal száguldozunk

– érkezett a válasz.

Kiss Norbert Nyyradony
Forrás: Márti Bóta Photography

A 38 éves szombathelyi pilóta korábban, még a középiskolás évei alatt szimulátoron versenyzett, majd felfigyeltek rá, és elkezdett túraautózni, aztán pedig jöttek a kamionok. – Örülök, hogy belevágtam, élvezem a kamionsportot. Az emberek is szeretik, népszerű, mert látványos, és nyitott az egész, versenyek alatt a nézők bemehetnek a csapatok közé. Egy-egy viadalon tízezer ember is megfordul a megmérettetéseken. Kedvemre való ez a közvetlenség, megszoktam már, ahogyan azt is, hogy egy stáb folyamatosan dokumentálja a csapat körüli történéseket. Idén a Csöszi's Productions brigádjával működtünk közre, várom már, hogy láthassam a végeredményt, úgy tudom, egy többrészes sorozat lesz a szezonunkról – fogalmazott Kiss, aki idén minden időmérőt megnyert.

A legjobb felkészülés a szimulátorozás

Az immár ötszörös Eb-győztes szélsebes, Balu becenevű MAN kamionját a Révész Racing nyíradonyi műhelyében készítik fel az idényre 2020 óta. – Eleinte többet jártam Nyíradonyba, de már annyira flottul megy minden, hogy nincs rám ott sűrűn szükség. Természetesen szeretek képben lenni a gépet illetően, egy jó pilóta ismérve, hogy ért hozzá technikailag, illetve meg kell tudnom mondanom, mi jó, és mi nem a kamionban, elvégre én vezetem, én érzem. Nemrég ért véget a szezon, egyelőre még nincs meg a következő hónapok pontos programja, ahogyan a jövő évi versenykiírás sem, de elvileg május körül indul majd az új idény. Addig jobbára otthon szimulátorozok majd, az a legjobb felkészülés egy sofőr számára.

Baluval kapcsolatban fejlesztések vannak tervben, bár szó volt arról is, hogy egy teljesen új kamiont építünk, de ez még nem dőlt el

– ecsetelte Európa legjobb kamionversenyzője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában