Salakmotor

2023.09.08. 18:11

Ki lesz a legjobb magyar? Szombaton Debrecenben kiderül!

A debreceni versenyzők, Magosi Norbert, Kovács Roland és Lovas Zoltán hazai pályán bizonyíthat.

Haon.hu

Ismét nyeregbe pattannak

Forrás: Boros Norbert

A Speed Weekend első napján, szombaton délután két salakmotorversenyt rendeznek a debreceni Perényi Pál Salakmotor Stadionban: elsőként, 15 órától a 250 köbcentisek küzdelmei kezdődnek meg, majd a nagyok, azaz az 500-asok is salakra gördülnek, a nemzetközi egyéni magyar bajnokság futamait figyelheti a publikum.

Bajnoki döntő

Miután a hazánkban versenypályával rendelkező egyesületek közül egyedül Debrecen jelentkezett a honi vaspapucsosok küzdelmének megrendezésére, így idén egyetlen forduló dönt a magyar bajnoki cím sorsáról. 

A viadalon hét nemzet – Lengyelország, Csehország, Németország, Olaszország, Szlovénia, Szlovákia és Magyarország – 16 vaspapucsosa méri össze erejét a Perényi Pál Salakmotor Stadionban. 

A megmérettetés érdekessége, hogy nem a hagyományos, 16 versenyzős, 20 futamos küzdelmet láthatja a nagyérdemű, hanem egy új formátumot, egy kieséses szisztémájú viadalt. Hazánkban ez a rendszer a tavalyi Húsvét Kupán sikeresen vizsgázott, s miután a legtöbb futamban azonos képességű versenyzők küzdöttek egymással, így a hajdúsági közönség nagyon jól szórakozott.

A mezőnyben négy magyarnak szurkolhatnak a nézők, a SpeedWolf Debrecen két pilótája, Magosi Norbert és Kovács Roland mellett Bárány Márk, valamint Füzesi Richárd száll harcba. 

A startlistán olyan közönségkedvencek találhatók, mint Celina Liebmann és Jakub Jamróg. A német hölgy nem titkoltan szeret Debrecenben versenyezni, míg a lengyel kiválóság tudja, hogyan lehet gyorsan haladni a cívis oválon, nem véletlenül tartja a pályacsúcsot Debrecenben. Jamrógnak sokan előre odaadnák a győzelmet, de azért akadnak olyan pilóták, akik megnehezíthetik a polák dolgát, például az olasz Paco Castagna, vagy éppenséggel az ifjú szlovén, Anze Grmek bármikor meglepetést okozhat. Külön említést érdemel a startlistáról a szintén olasz Matteo Boncinelli, aki szombaton a salakversenyen, míg vasárnap a flat track világbajnoki viadalon is starthoz áll, vélhetően utóbbiban nagyobb sikerrel, hiszen tavaly nyerni tudott Debrecenben, majd ezüstéremmel zárta a világbajnoki sorozatot.

A nehézségek ellenére is!

A nemzetközi egyéni magyar bajnokság „kísérőrendezvénye” lesz a 250 köbcentisek küzdelme, ahol a SpeedWolf Debrecen reménységét, Lovas Zoltánt végre hazai pályán láthatják a magyar nézők. Eredetileg az ifjú titánok páros versengése lett volna szombaton, de ezen módosítaniuk kellett a szervezőknek, amiről a klub hivatalos Facebook-oldalán számoltak be.

„Kénytelenek vagyunk megváltoztatni a Speed Weekend 250ccm-es programját, aminek értelmében mindkét nap egyéni küzdelmet láthat a közönség az ifjú titánoktól. Az előzetes elképzelések szerint szombaton páros versenyt rendeztünk volna, ám hiába voltak szóbeli megállapodásaink, a csapatok – a szlovénok kivételével – sorra mondták le a részvételt: a lengyelek a sűrű versenynaptárra, más nemzetek az elmaradt viadalok pótlása miatt kiírt új időpontra, illetve iskolai elfoglaltságra hivatkozva léptek vissza. Olaszországtól Nagy-Britannián és Észtországon át egészen Svédországig szinte minden érintettet megkérdeztünk, rengeteg energiát befektettünk, de hiába vetettünk latba minden szakmai és sportdiplomáciai kapcsolatot, nem tudtunk kellő létszámban versenyzőt szerződtetni. Motorosunk, Lovas Zoltán is mindent megtett annak érdekében, hogy bővüljön a mezőny, személyesen beszélt telefonon vagy Messengeren a versenyzőtársakkal, de ő sem járt sikerrel. A kialakult helyzet sem tántorított el bennünket attól, hogy Lovas Zolikát versenyen láthassa a debreceni közönség, éppen ezért átszerveztük a programot, így két egyéni küzdelem, azaz szombaton és vasárnap egy-egy minitorna keretein belül szurkolhatunk Zolikának, aki szlovén és német ellenfelekkel méri össze tudását a debreceni oválpályán”. 

Startlista

1. Celina Liebmann (német)

2. Magosi Norbert (magyar)

3. Jakub Jamróg (lengyel)

4. Paco Castagna (olasz)

5. Kacper Szopa (olasz)

6. Anze Grmek (szlovén)

7. Kovács Roland (magyar)

8. Bartosz Curzytek (lengyel)

9. Jakub Valkovic (szlovák)

10. Bárány Márk (magyar)

11. Matej Fryza (cseh)

12. Jan Macek (cseh)

13. Luka Omerzel (szlovén)

14. Matteo Boncinelli (olasz)

15. Füzesi Richárd (magyar)

16. Julian Kuny (német)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában