Íjászat

2023.08.04. 13:27

Európa-bajnoki ezüstérmes a nádudvari Ludman Patrik!

Az egyhetes kontinensviadal Sopronban zajlott 17 ország 240 versenyzőjének részvételével.

Marján László

A nádudvari Íjász és Sportlövő Egyesület tagjaként vívta ki magának a terepíjász Európa-bajnokságon való szereplés jogát az idei eredményeivel a 16 éves Ludman Patrik junior csigás HU kategóriában. 

Ludman Patrik ezüstérmével és a remek eredményhez segítő íjával már itthon
Ludman Patrik ezüstérmével és a remek eredményhez segítő íjával már itthon
Forrás: Marján László

A július 30-án zárult nemzetközi megmérettetés egy héttel korábban, a regisztrációval kezdődött, ahová a sportolót elkísérték szülei: Kéri Ildikó és Ludman Antal, akik végig segítették őt a viadal alatt. 

A másnapi megnyitó felemelő érzéssel töltötte el, hiszen a gimnáziumi tizedik osztályba készülő fiatalembernek még nem volt korábban ilyen élményben része. Magával ragadta a helyszín, az emberek sokasága, a szurkolók éljenzése, a biztató szavak, illetve, hogy szülei büszkén figyelték minden lépését. 

Kedden kezdtek versenyezni, de azt a nagy esőzés elmosta. Patrik első nap a négyfős csapat kapitánya volt. A társaival angol nyelven kommunikált, melyet társalgási szinten gyakorol. A második nap 28 célt tűztek ki. Ezeket a nádudvari srác könnyedén teljesítette. A szerdai nappal teljesen elégedett volt, az átlaga közel állt a maximumpontszámhoz. 

Nagy Gábor nevű csapattársával is összebarátkozott, és ő is segített neki a csapat koordinálásában. Örült, hogy vele volt egy pályán, hiszen magyar hangot is hallott. A negyedik nap végére Patrik tartotta a második helyét, de mindenkinek nehéz volt az aznapi pálya.

Az Európa-bajnokságot az előkelő és rangos második helyen zárta, a nála jóval rutinosabb honfitársa mögött, de megelőzve német és szlovák vetélytársát.

Az eseményt a soproni televízió közvetítette   

– A legemlékezetesebb pillanat az volt, amikor 50 yardról (45,6 méter) lőttem három X-est és egy 5 pontost. Azt tudni kell, hogy az X ugyanúgy 5 pontot ér annyi különbséggel, hogy telitalálat volt. Hibátlanul a közepében landolt a céllövésem – emlékezett vissza Patrik a nap fénypontjára. Az utolsó nap is jól lőtt a nádudvari versenyző. 

A zárónapi eredményhirdetés volt a csúcs számára, amikor dobogóra állhatott.

Ludman Patrik az Eb-dobogón
Ludman Patrik az Eb-dobogón
Forrás: Ludman Patrik-archív

Papp Lajost, az Íjász és Sportlövő Egyesület elnökét, egyben Patrik edzőjét nagy büszkeséggel tölti el, hogy ilyen tehetséget mentorálhat immár öt éve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában