Sportlövészet

2023.06.15. 16:24

Célba vettük a Lövészsulit - fotókkal, videóval

Zsongó klubélet, lelkes, és tehetséges lövészek, kedves trénerek és egy szuper élmény várt a Domb utcán.

Fleischer Bernadett csiszolgatja Nábrádi Benedek technikáját

Forrás: Molnár Péter

Folyamatosan érkeztek az ifjú lövészek a Domb utcai lőtérre szerdán délután, mikor ellátogattunk a Debreceni Lövészsuli Sport Egyesülethez (DLSE) megnézni, miként is zajlik náluk a munka. Nagy lelkesedéssel fogadott Cimre József, a Magyar Sportlövők Szövetsége HBVM-i főtitkára, a klub utánpótlás koordinátora. Elmondta, remek kis társaság alakult ki náluk, egy olyan kollektíva, mely minőségi időt tud együtt tölteni, edzések előtt és után jókat beszélgetnek, és a gyerekek sem a telefont nyomkodják. 

Nábrádi Benedek
Forrás: Molnár Péter

Megtudtuk, jelenleg olyan ötven állandó taggal működik az egyesület, és a lövészek közül olyan is akad, akit az iskolapszichológus küldött el, ugyanis akár a dadogáson is segíthet a sportlövészet. Cimre József jobbára a kezdőkkel foglalkozik, de bíróként is tevékenykedik, és amikor ideje engedi, maga célra tart. 

Folyamatos fejlesztések is zajlanak a belvárosi edzőteremben, az egyik újításnak hála immár elektronikus lőtáblákkal van felszerelve a lőtér. És bizony, igen vonzó ez a lehetőség a sportolók számára, akár messzebbről is ellátogatnak Debrecenbe emiatt, illetve nem egyszer szolgált már nagy volumenű viadalok helyszínéül.

Irány Kína

Folyamatosan durrogtak a fegyverek, cserélődtek az edzésre érkezők, szinte az összes lőállás foglalt volt, az egyik tábla előtt gyakorolt a 13 éves Nábrádi Benedek, aki tavaly október óta jár edzeni. – Az unokatestvérem révén kerültem ide, rögtön megtetszett, nem volt kérdés, hogy folyamatosan látogatom majd a tréningeket. Bízom benne, hamarosan szintet léphetek, és a pisztolyosok között is bizonyíthatok. Emellett még úszni is járok, ami azért jó, mert szükség van az erőnlétre a lövészethez. Szeretek ide járni, kikapcsol, és nagyfokú összpontosításra sarkall – mondta el Benedek érdeklődésünkre, miközben edzője folyamatos instrukciókkal látta el.

A lövészetvezetők között megtalálható Fleischer Bernadett is, akinek a neve bizonyára ismerősen cseng a sportlövészet kedvelői körében. Detti középiskolás évei alatt sorra szállította az érmeket, a honi légpisztolyosok között az egyik legjobbnak számított. Azóta sem hagyott fel kedvelt hobbijával, a versenyzésre az utóbbi időben kevesebb ideje jutott, mégis elképzelhetetlen nélküle a DLSE utánpótlás műhelye, immár maga is okítja a lövészetet, mások mellett ő foglalkozik Benedekkel is.

– A középiskola alatt aktívan versenyeztem, de aztán volt egy pont, mikor elúsztak a dolgok, mentálisan nem voltam rendben. Amikor 2019-ben elmentem a sportorvoshoz, hogy ki tudjam váltani a versenyengedélyt, nem kaptam meg az igazolást. Négy évig így távol maradtam a viadaloktól, de úgy érzem, ez jót tett nekem, tudtam rendezni magamban a dolgokat. Mindezek ellenére az egyesületnél maradtam, hogy úgy mondjam, állandó bútordarab vagyok. 

Elvégeztem egy sportszervezői képzést, és elkezdtem az egyetemistákkal foglalkozni. Nagyon élvezem az edzősködést, még az út elején járok, van még hova fejlődnöm, de azon vagyok, hogy egyre jobbá váljak. Idővel én is újra elkezdtem megmérettetésekre járni, két MEFOB-on is elindultam, illetve most készülök Kínába, az Universiadéra. Eljárok erősíteni, mentálisan is trenírozom magam, szakirodalmat olvasok, a lőtéren próbálok minél többet gyakorolni.

Nem helyezésben gondolkodom, másfajta célokat tűztem ki magam elé, amelyeket remélem, sikerül is elérni, próbálom magamból kihozni a maximumot, amit korábban nem sikerült – fogalmazott a Debreceni Egyetem diákja.

Fleischer Bernadett
Forrás: Molnár Péter

Nehezebb, mint hinnénk

Detti a fegyverét is büszkén mutatta meg, egyedi markolatú, a kezéhez passzoló pisztoly már jó ideje kíséri útján. Mikor rákérdeztem, mennyit is „kóstál” egy ilyen „műszer”, leesett az állam, 700 ezer forint körül mozog az ára, de a határ persze a csillagos ég. 

Kolléganőnk is kipróbálta, milyen lőni
Forrás: Molnár Péter

És ha már ott voltunk, nem hagyhattuk ki, Molnár Péter fotós kollégám és magam is kipróbáltuk. Egy olimpiai részvételre is alkalmas légpisztolyt kaptunk a kezünkbe, amely nincs egy kiló, azonban így is elég megtartani. Detti lépésről lépésre elmondta, mit hogyan tegyünk: előbb megtöltjük a fegyvert, a töltény feje előre néz, hátul van a szoknyája, felvesszük a helyes beállást, felemeljük a pisztolyt, szépen lassan engedjük lefele, összerendezzük a tüskenézőkét, az ujj a ravaszon, és hadd szóljon. 

Nos, nem mondom, hogy őstehetség lennék, de azért sikerült eltalálni a lőtáblát. Elvileg tíz lövésből már leszűrhető, hogy kiben mennyi potenciál rejlik, eddig nem akartam eljutni, meghagytam magam abban a hitben, hogy még akár egyszer lövész is válhat belőlem. Pető László, a Lövészsuli szakosztály-igazgatója, Európa- és világbajnok, olimpikon sportlövő is megerősített, ha úgy gondolom, várnak szeretettel. Óriási élménnyel, és egy pár Sportlövő magazinnal távoztam, amelyeket fellapozva komolyan elgondolkodtam, talán tényleg ez lehet az én sportom. 

KSZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában