Kosárlabda

2023.06.25. 19:51

Elképesztő: legyőzte Argentínát a magyar válogatott! - fotókkal

A közönség által hajtott hazaiak megérdemelten

Nem volt egyszerű, de győztek a magyar srácok

Forrás: Napló-archív / Kiss Annamarie

Második mérkőzését is megnyerte a magyar csapat a debreceni rendezésű U19-es férfi kosárlabda-világbajnokságon, a mieink hatalmas bravúrt bemutatva 67–66-ra gyűrték le az argentinokat!

A magyar csapat remekül rajtolt a vébén, de a második összecsapáson a koreainál már egy jóval erősebb gárda, Argentína várt a fiatalokra. Nem hiába mondta Ságodi Róbert, hogy számukra a vasárnapi csatával kezdődik gyakorlatilag a vébé. Apropó Ságodi, a három debreceni kosaras – Hegedűs Brúnó, Ságodi Róbert és Várszegi Ádám – ezúttal is meccskeretben volt a hazaiaknál. Azért a hazaiaknál, mert az első összecsapással ellentétben ezúttal papíron is fehér mezes magyarok voltak a pályaválasztók.

Forrás: Kiss Annamarie

Nagy tömeg

Több ezren gyűltek össze a találkozóra a Főnix Arénában, jó volt látni, hogy az alsó lelátót gyakorlatilag megtöltötték mindkét oldalon a nézők. A közönség az elejétől fogva a csapat mellé állt, minden jó megoldást hangos üdvrivalgás fogadott. Ha már hangos üdvrivalgás... Csendes Péter triplájánál morajlott fel először a tömeg, hogy aztán egy ideig inkább a csodálkozástól hördüljön fel a nagyérdemű, mert – talán a tét miatt –, de mindkét alakulat kosarasainak többször megremegett a keze. 

Sorra maradtak ki a ziccerek, előfordult, hogy háromszor is próbálkozott egy játékos, mégsem sikerült a gyűrűbe juttatni a a labdát. 

Ez eredményezte, hogy majdnem három percen keresztül nem változott az állás, pedig derekasan próbálkoztak a játékosok. A sporik engedték a kemény játékot, sőt, időnként talán túlságosan is lágy szívűek voltak, többször jogosan reklamáltak Váradi Kornélék, hogy a gauchók megmozdulásai túllépték a sportszerűség határait.

Kétpontos (11–13) argentin vezetésnél fordultak a második tíz percre a felek. Továbbra sem temette maga alá a csapatokat a kosárözön, ám Meszlényi Róbert trojkája azt jelentette, számunkra hozott szerencsét a 13. perc (16–13). Schmera Gergely hármasával 22–17 volt ide, rögtön időt is kért Mauro Polla argentin szövetségi edző. 

Zúgott a Hajrá, Magyarország!, 29–19-nél pedig az újabb dél-amerikai időkérést jelző dudaszó hasított a csarnok légterébe. 

Ahogy illik, a közönség elszámolt egyesével tízig, jelezve, hogy megvan a lélektani határ. Sajnos pár pillanat múlva már azt kellett számba venni, hogy maradt-e a fórból, mert villámgyorsan elolvadt az előny (31–31). A félidő utolsó hazai támadása előtt időt kért a magyar kispad annak érdekében, hogy alaposan átbeszéljék, melyik figurát is kellene elővenni. Sajnos az ellenfélnek sikerült kosarat szereznie, így 33–31-es vendégelőnynél vonultak pihenőre az alakulatok.

Nőtt a feszültség

Ismét Csendes Péter nyitotta pontok sorát, triplája után – rossz szóviccel élve – nem maradt csendben egy magyar torok sem a lelátón. Ám aztán az argentinok ragadták magukhoz a kezdeményezést, és a 25. percben 36–44-nél újabb hazai fejtágításra volt szükség, nehogy elmenjen a meccs. Hegedűs Brúnó szép hármasa után kettőre zárkóztunk, Ságodi Róbert büntetője után már csak egy volt közte (29. perc, 45–46).

Forrás: Kiss Annamarie

Az utolsó negyedre 51–48-as vendégelőnynél fordult a két gárda, Csuti Kornél dupláját követően ismét csak egy volt közte. Érezhetően nőtt a feszültség mind a pályán, mind a kispadoknál, Meszlényi Róbertre sportszerűtlen hibát fújtak a játékvezetők, ami éktelen haragra gerjesztette a nézőket. Aztán a másik oldalon is megítéltek egy technikait, Csátaljay Péter pedig pontra is váltotta. Hegedűs Brúnó két büntetője után már nálunk volt az előny (60–58), érkezett is az argentin időkérés. 

Zúgott a Ria, ria Hungária!, a csapat pedig magába szívta a lelátóról érkező energiát, és négy minutummal a vége előtt hét ponttal mentek Váradi Kornél fiai.

Az argentinoknak 1 tizedmásodperce volt csodát tenni, szerencsére nem sikerült, végül 67–66-ra győztek a mieink, joggal szólt a Szép volt, fiúk! a lelátóról!

Egy napot szusszanhatnak a srácok, mert legközelebb kedden lépnek pályára Törökország ellen, 17.30-tól a Főnixben. 

MSZ

U19-es férfi kosárlabda-világbajnokság, D csoport, 2. mérkőzés

Magyarország–Argentína 67-66 (11-13, 20-20, 17-18, 19-15)

Debrecen, Főnix Aréna, 3500 néző. Vezették: Jenna Reneau (amerikai), Waseem Husainy (kanadai), Ahmed Ali Yaseen Al-Shuwaili (iraki)

Magyarország: Csendes 17/12, Meszlényi 3/3, Cseh 4, Hajdu 2, Csuti 13. Csere: Csátaljay 1, Tóth 2, Schmera 8/6, Hegedűs 15/9, Ságodi 2. Szövetségi edző: Váradi Kornél.

Argentína: Bordon 13/9, Giovannetti 20/3, Trouet 11/3, Fresno 7, Aalyia 11/3. Csere: Rodriguez 2, Bocca 2, Collomb -, Marchiaro -. Szövetségi edző: Mauro Polla.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában