Kosárlabda

2023.05.18. 12:19

A hatodik helyen zártak az akadémisták

A DEAC kosarasai egy osztállyal fentebb is bizonyítani tudtak, remek szezont futottak a Piros csoportban.

A hatodik helyen zártak Balázsi Somáék

Forrás: Napló-archív

Fotó: KISS ANNAMARIE

Befejeződött a DEAC U23-as kosárcsapatának debütáló idénye az NB I. B Piros csoportjában szerdán este: Berényi Sándor legénysége rendhagyó módon 72-72-es döntetlent játszott az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban a BKG-Príma Akadémia együttesével, így a tabella hatodik fokán fejezte be a 2022/23-as kiírást – olvasható a klub honlapján.

Különösen motiváltan várták a BKG elleni visszavágót a debreceni akadémisták, hiszen a találkozó nem csak az ötödik pozíció megszerzéséről, hanem egyúttal a méltó búcsúról is szólt. 

Az U23-as alakulat színeiben ugyanis Balázsi Soma, Fábián Szabolcs, Gáspár Mátyás valamit Pollák Balázs is utolsó táncára készült – négy olyan kivételes játékos, kiknek hozzájárulása nélkül a Zöld csoportból való feljutás bizonyára a mai napig álom lenne az utánpótlásműhely számára, a második vonalban elért elképesztő eredményekről, csodálatos menetelésről, és a 2022-es év férficsapata címről nem is beszélve.

A Cegléd ellen bemutatott drámai fordítás tökéletes felvezetést szolgáltatott kulcsemberek tökéletes kilépőjéhez, és bár az ötödik helyért zajló párharc hétfői felvonását nyolc ponttal (74-66) a szigetszentmiklósiak nyerték, az ideális lezárás lehetősége teljes mértékben nyitott maradt.

Gyűrűszaggató zsákolás

Mindkét gárda sok hibával rajtolt, ám úgy tűnt, hogy a DEAC rendezi előbb sorait; ehhez Balázsi és Fábián 2+1-es akciói adták meg a kezdőlökést. Fábián a teljes első játékrész során rendkívül aktívan kosárlabdázott, remeklésének, valamint a „Kosok” korai, gyenge dobóformájának köszönhetően a kisszünetre csaknem ledolgozta összesített hátrányát a DEAC. (15-9)

A folytatásban Hegedüs Brúnó találatával meg is valósult az egyenlítés, ekkor Nagy Simon és Nagy Benedek sietett a BKG segítségére egy-egy triplával. Csupán néhány támadással később Neuwirth bombája révén újfent megvolt a közte nyolc, de dr. Nagy Ágoston tanítványai egy 10-0-s futással átvették a vezetést. (23-25) 

A kritikus pillanatokon ismét a szezonbeli legjobb egyéni teljesítményével előrukkoló Fábián hathatós közreműködésével lettek úrrá a cívisvárosiak. Centerpárját, Gáspár Mátyást is ki kell emelni, már csak azért is, mert harmadszorra az ő gyűrűszaggató zsákolása révén állt be az egált jelentő differencia. (35-27) Persze aztán erre is érkezett válasz a túloldalról; 35-32-nél hangzott fel a félidőt jelző dudaszó.

A végén dőlt csak el

A harmadik etap Nagy Botond hármasával indult, ettől fogva fej-fej mellett haladtak a felek. Többnyire a Berényi-legénység diktálta a tempót, azonban szignifikáns fórra nem tudott szert tenni. Méghozzá azért, mert az idősebbik Nagy-fivér tőle korántsem idegen módon „őrült” pontgyártásba fogott; egymaga tizennyolc ponttal terhelte meg a hazai gyűrűt a periódus alatt. A szakasz hajrájában Pollák távolijával mégis kishíján visszaállította korábbi előnyének mértékét a DEAC – ezen törekvésükben természetesen Nagy Botond akadályozta meg őket. (58-54)

Az ötödik hely sorsának kikristályosodására a közvetlen végjátékig kellett várni, lévén a fehér-feketék folyamatosan egylabdányi távolságra mozogtak az áhított különbség elérésétől. Egyetlen minutummal a lefújás előtt Hegedüs Brúnó ziccerével sokadszorra is karnyújtásnyira kerültek az áttöréshez Neuwirthék (70-63), a bravúr viszont elmaradt. A kegyelemdöfést Nagy Botond saját térfeléről eleresztett, „cirkuszi” találata vitte be, ami ritkán látható szituációt teremtett; az összecsapás kuparendszerű lebonyolítás sajátosságaiból kifolyólag 72-72-es döntetlennel fejeződött be.

Az elveszített párharc ellenére a debreceni U23-asok maximálisan büszkék lehetnek a hatodik pozícióra, ahogyan a DEAC kosárlabda-szakosztálya is egy emberként emeli a kalapját előttük, valamint azon trénerek és szakemberek előtt, akik részt vettek ebben a fantasztikus utazásban.

A tények
DEAC U23–BKG-Príma Akadémia 72-72 (15-9, 20-23, 23-22, 14-18)
DEAC: Pollák 9/3, Neuwirth 8/3, Balázsi 6, Gáspár 13, Fábián 17. Csere: Kenéz 8, Hegedüs 7, Czermann 2, Várszegi 2, Hibján. Vezetőedző: Berényi Sándor. Másodedző: Nemes Péter
A párharc végeredménye: 146-138 a BKG javára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában