Országos Úszó Bajnokság

2023.04.18. 17:12

Kókai Dávid érmet vár Senánszky Petrától

A DSI Debrecen négy versenyzője vesz részt az Országos Úszó Bajnokságon.

Senánszky Petra | Forrás: Napló-archív

Az Országos Felnőtt Úszó Bajnokság szerdán veszi kezdetét Kaposváron, ahol a DSI Debrecen négy úszója képviseli majd a klubot: Koch Zita, Senánszky Petra, Sárosi Balázs és Zombori-Szalontai Ferenc.

A viadallal kapcsolatban a klub úszó szakosztályának vezetőjét, Kókai Dávidot kereste portálunk. –

Ez egy olyan verseny, amit a világon mindenhol figyelnek. Nagyon komolyan veszi mindenki, hiszen ez a leginkább döntő viadal a világbajnoki kvalifikációt illetően.

Sós Csaba szövetségi kapitány már a versenyt követően kijelöli a keretet a fukuokai vb-re, úgyhogy az ob az év első felének fő versenye hazánkban. A DSI-nél úgy döntöttünk, hogy mindenkit a saját korosztályának megfelelő megmérettetéseken nevezünk, ezért négyen indulnak tőlünk. Az elsődleges célkitűzésünk, hogy világbajnoki kvalifikációt szerezzünk, erre Senánszky Petrának lehet esélye, illetve tőle várhatunk érmet 50 és akár 100 méter gyorson is. Amennyiben a többieknek sikerül döntőbe jutniuk, akkor maximálisan elégedettek lehetünk a végén – fogalmazott.

Kókai Dávid | Forrás: Napló-archív

Senánszky Petra ötszörös Világjátékok-győztesként és sokszoros világ- és Európa-bajnokként tavaly nyár végén úgy döntött, hogy az uszonyos helyett inkább a klasszikus úszásra koncentrál. –

Nagyon sokat fejlődött azóta, ez egy hosszú folyamat még az ő esetében is, aki a vízben eléggé otthonosan mozog. Azt mondhatom, hogy messzebbre jutottunk ennyi idő alatt, mint ahogy én azt reméltem.

Nem volt egyszerű az elmúlt félév a Debreceni Sportuszoda korlátozásai miatt, sokat kellett utaznunk – elevenítette fel.

Kókai Dávid elmondta, hogy a sportágváltás miatt természetesen át kellett alakítaniuk Petrával az eddigi megszokott felkészülési gyakorlatukat. – Korábban 80 százalékban uszonnyal edzettünk és 20 százalékban nélküle, ez az arány 40-60-ra módosult. A napi ritmusa nem változott, ugyanannyi időt tölt a vízben és a konditeremben. A technikai munkát kizárólag uszony nélkül végezzük, de azon kívül továbbra is használjuk, mert a sima úszásban is remek kiegészítő.

Bízom benne, hogy ennek a módszernek már a mostani ob-n is lesznek pozitív hozadékai, de először igazán a nyári vb-n láthatjuk majd az eredményét

– vélekedett. 

Ahogy portálunk is beszámolt róla, a múlt héten újra megtelt vízzel a Debreceni Sportuszoda 50 méteres medencéje, és a létesítmény visszaállt a korábban megszokott működési rendjéhez. – Hirtelen majdnem 50 százalékkal megugrott az edzéslehetőség a versenyzőink számára, úgyhogy sok munka vár ezzel rájuk. Természetesen nagyon örülnek neki és felszabadultak, de ez így jelentős terhelés nekik, ezért néhány hét kell majd, hogy visszaszokjanak – mondta a szakember. Hozzátette, összehasonlíthatatlanul jobb ez az állapot a sportolók szempontjából.

Bakos Attila

A DSI Debrecen úszói az ob-n

Koch Zita (100 m női gyors, 200 m pillangó, 400 m gyors, 200 m gyors, 100 m pillangó)
Senánszky Petra (100 m női gyors, 50 m gyors, 50 m pillangó)
Sárosi Balázs (100 m férfi mell, 400 m gyors, 200 m mell, 50 m mell, 100 m pillangó)
Zombori-Szalontai Ferenc (100 m férfi mell, 200 m pillangó, 200 m mell, 50 m mell, 100 m pillangó)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában