Labdarúgás

2022.11.22. 20:35

Balázsért rajonganak a nyírlugosiak is – videóval

Dzsudzsák Balázs édesanyja ragaszkodik a munkahelyéhez: négy évtizede tanítja, neveli a diákokat.

Dzsudzsák Balázs édesanyja, Kósa Ildikó 40 éve tanít Nyírlugoson

Forrás: Kelet-Magyarország / Sipeki Péter

„Az éjjel soha nem érhet véget, Varázsolj nekünk valami szépet...” – zengett 50 ezer torokból a Puskás Arénában, a magyar-görög barátságos futballmeccs (2-1) után. Ez volt Dzsudzsák Balázs búcsúja a válogatott színektől: 109. alkalommal öltötte magára a nemzeti dresszt tétmérkőzésen. A nyírlugosi származású játékost több százan kísérték el a közel 4 ezres településről: rendőrök, pedagógusok, sportemberek sokasága szurkolt neki és a csapatnak vasárnap este.

– Fantasztikus, magával ragadó volt a hangulat, felejthetetlen élményt jelentett ez a program – mondta Szmutkó Adrienn, a nyírlugosi Szent Péter és Pál Görögkatolikus Általános Iskola pedagógusa kedden, amikor a szünetben betoppantunk a tanáriba. Bacsóné Kaszár Anita hozzáfűzte: – Hihetetlen mindaz, ami történt. Az utolsó percben született a győztes magyar gól, leírhatatlanul boldog volt mindenki. Tetszett Balázs nyilatkozata, abból is érezhető volt, hogy mekkora a futball iránti alázata.

Elek Szilárd igazgató Nyírábrányból jár át Nyírlugosra tizennégy esztendeje. A javaslatára készítették el a Dzsudzsák-falat, ahol folyamatosan gyarapodtak a relikviák: – Ötvenhárman utaztunk Budapestre, szinte ez egy tantestületi kirándulás volt. Örök emlék mindenkinek. Büszke vagyok a kollégákra, akiket cseppet sem zavart, hogy hajnali háromra értünk haza, reggel mindenki ugyanúgy dolgozott, mintha mi sem történt volna. Pedig egy sporttörténelmi tett részesei lehettünk!

Dzsudzsák Balázs édesanyja, Kósa Ildikó a 4. b osztályfőnöke. Negyvenéve hűséges a munkahelyéhez: – Ezúttal is küldtem 293 motivációs töltött káposztát és nyíradonyi kenyeret az edzőtáborba, most is nagy volt a sikere, még a szövetségi kapitánynak is ízlett. Nehéz szavakba önteni, amit átéltem. Ha hazajövök Balázs sikeres meccséről, mindig az kívánkozik előre, de a mostani mindent felülmúl. Mint ahogy a szurkolók énekelték: Az éjjel soha nem érhet véget. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki bármit is tett azért, hogy a fiam idáig eljusson.  

A negyedikes Szántó Lajos rajzot készített a válogatottság csúcstartójáról: – Még nem találkoztam Balázzsal, de ha egyszer sikerül, akkor biztosan gratulálok neki. Ő egy példakép. A magyar-görög meccset mamával néztem, amikor Kalmár betalált az utolsó percben, kiszaladtam a nappaliba, és kiabáltam, hogy „gól, gól, gól!!!”  

Hovánszki György polgármester a Puskás Arénában adta át a díszpolgári elismerést Dzsudzsák Balázsnak: – Ő Nyírlugos első díszpolgára, ez is jelzi, hogy milyen súlya van a díjnak, amit meghatottan és büszkén fogadott. A kitartása, a szerénysége is kellett, hogy ilyen magasra eljusson.

– Nagy becsben tartom a Balázstól kapott 42-es méretű góllövőcipőt, ezzel még egy korábbi válogatott meccs után ajándékozott meg. Amikor közel 20 éve a lugosi ifiben a Nagykállónak rúgott két gólt, azzal lettünk bajnokok. Kérdezték is: ki ez a kis tejfeles hajú játékos? Nos, azóta egy ország megismerte... Le a kalappal előtte, ő egy kiváló futballista és jó ember – jegyezte meg Kavalecz Béla, a nyírlugosi futballcsapat edzője.

Ladányi Tóth Lajos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában