Labdarúgás

2022.11.20. 21:33

Egy korszak vége: Dzsudzsák Balázs elbúcsúzott a válogatottól

A DVSC csapatkapitánya rekorderként akasztotta szögre a nemzeti mezt.

Forrás: MTI/Mónus Márton

Duplán sporttörténelmi volt a vasárnap esti Magyarország–Görögország mérkőzés, hiszen ekkor lett válogatottsági rekorder Dzsudzsák Balázs, ám a 109-ik alkalom egyben az utolsó is lett, hiszen ezen az estén elbúcsúzott a nemzeti tizenegytől.

A válogatott karrierjét a görögök ellen keretbe foglaló – 2007-ben épp ellenük mutatkozott be a nemzeti tizenegyben – Dzsudzsák Balázs természetesen csapatkapitányként vezette ki a mieinket a pályára, ahol a szurkolók mellett Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke köszöntötte egy emlékplakettel a drukkerek óriási ovációja közepette.

A játékos a szívére tett kézzel köszönte meg a mintegy 50 ezernyi drukker gesztusát, majd könnyes szemmel énekelte végig az a Himnuszt.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A mérkőzést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is árgus szemmel követte, ő ki is szúrta az ünnepelt egy másik szívhez szóló mozdulatát, amint ráterítette pulóverét az őt pályára kísérő kisfiú vállára. 

Az újdonsült rekorder aztán a tőle megszokott vehemenciával és lelkesedéssel vetette be magát a hattyúdalába. A 28. percben közel járt a gólhoz a legendás 7-es, de résen volt a vendégek kapusa. Ahogy lendült a bal láb, máris emelkedett a moraj a Puskás Arénában.

 

A Nyírlugosról indult szélsőt a közönség a mérkőzés folyamán többször is hangosan éltette, aki ezt odaadó játékkal igyekezett meghálálni.

Ám addigra már vezettek a mieink, egy tanítanivaló akció végén Sallai Roland lőtt a hellének kapujába a 15. percben. 1–0. Az erős debreceni kötődéssel bíró gólszerzőt – édesapja, Sallai Tibor a Lokiban mutatkozott be 17 évesen – elsőként természetesen a DVSC csékája köszöntötte.

Forrás: MTI/Illyés Tibor


A 39. percben a rutinos szélső egy szép jobb lábas(!) beadása után termett veszély, majd az azt követő szögletet – amelyet magától értetődően Dzsudzsi végzett el – Szalai Attila fejelte a kapus ölébe.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Dzsudzsák Balázst aztán – a nevéhez köthető 7-es mezszámra utalva – a második félidő 7. percében lecserélte Marco Rossi szövetségi kapitány. A játékos a közönség vastapsa és ovációja közepette hagyta el a gyepet, közben szimbolikusan is átadva a kapitányi karszalagot Szoboszlai Dominiknak.

Forrás: MLSZ

Érzelmes búcsú ide vagy oda, Dzsudzsák Balázsnak még fontos feladatai vannak. Ahogy arra Papp László, a cívisváros polgármestere is rávilágított gratulációja során: Debrecen számít rá!

A mérkőzés 2–1 magyar sikerrel ért véget, mert bár Sallai góljára Anasztasziosz Bakaszetasz válaszolt büntetőből a 81. minutumban, Kalmár Zsolt a hosszabbításban szabadrúgásból megszerezte a győzelmet a mieinknek!


A lefújás után Balázs az M4 Sport nézőihez és az egész stadionhoz szólt: – Azt mondtam a fiúknak, hogy ez a meccs nem rólam, hanem a magyar válogatottról, a magyar szurkolókról, Magyarországról szól. Köszönöm mindenkinek, aki tett azért, hogy 109-szer a világ legszebb három színét magamra ölthessem, és a világ legjobb szurkolói előtt mondhassam azt, hogy köszönöm! Ez a csapat többről szól, mint egy személy, csapatkapitánynak lenni óriási felelősség, mert ezt az országot kell képviselni mindhalálig! Érdemes álmodozni, ha nekem Nyírlugosról sikerült, akkor mindenkinek sikerülhet megvalósítani a céljait – hangoztatta a rekorder, majd kirohant a fanatikusokhoz is. Kérte őket legyenek büszkék a csapatra, az országra, majd a végén együtt énekelte el velük a Himnuszt.

MSZ
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában