Fotókkal

2022.09.11. 10:37

Káprázatos trükköket mutattak be Debrecen szívében

Régi álom teljesült azzal, hogy a Nagytemplom előtt rendezték meg a versenyt.

Forrás: Molnár Péter

Debrecen szívében, a Nagytemplom előtti Kossuth téren gyűltek össze a kerékpározás és az extrém sportok szerelmesei, ugyanis ott rendezték meg a Trial-Sport Magyar Kupa harmadik fordulóját a hétvégén. Az ország legjobb extrém kerékpárosai mérték össze tudásukat több – az U12 és U15, felnőtt és „Elite”  – kategóriában, külföldi versenyzőkkel kiegészülve. 

A közel 3 méter magas farönkökből és rengeteg raklapból összeállított pályák változatosak voltak, ami garantálta a látványos produkciókat.

Bár az időjárás nem mindig fogadta kegyeibe az eseményt, így is sokan voltak kíváncsiak a jól megszervezett, hangulatos versenyre.

– A 2022-es szezonban négy Magyar Kupa-fordulót bonyolítanak le, az első Tarcalon, a második Orosházán volt, a harmadik Debrecen főterén, míg a negyedik majd Püspökladányban lesz – ismertette a Haon olvasóinak Vígh Tamás versenyigazgató. – Régi vágyunk volt, hogy a Kossuth téren szervezzünk egy versenyt, nagyjából hat éve dédelgettük ezt az álmunkat. Az volt a célunk, hogy egy olyan rendezvényt hívjunk életre, amely megmozgatja a kicsik és nagyok fantáziáját egyaránt. A pályák kiépítése három napon keresztül tartott: szerdán érkeztek a raklapok, kábeldobok, csütörtökön pedig a farönkök. A csütörtök délután és a péntek az összefogatásról, és a kialakításról szólt. Öt pályát versenyzésre, egyet pedig a bemelegítésre építettünk. Nagyjából hatvan versenyző jelezte a részvételét, érkeztek Romániából is. 

A pályákon párhuzamosan folytak a versenyek, a szabály egyszerű volt: a különböző kapuk különböző szintet jelöltek, az adott kategóriának minél több ugyanolyan színű kaput kellett teljesítenie. Minden kapu 10 pontot ért, aki a legtöbb pontot szerezte, az nyert a nap végén. 

Én azt szoktam mondani, hogy a triál biztonságos kerékpárkezelésre tanít. Fejleszti az egyensúlyt, a koordinációt, állóképességet, a koncentrációt. Bárki elkezdheti kortól, nemtől függetlenül – magyarázta Vígh Tamás.

Forrás: Molnár Péter

A jó eredmény eléréséhez az emberen kívül szükség van egy jó kerékpárra is: a triál bicikli egy speciális bringa, aminek a segítségével a szakavatott versenyző több méter magasban, esetenként vékony gerendákon gurul át, vagy éppen ugrik egyik elemről a másikra. Ezek a biciklik nagyon merevek, viszont ultrakönnyűek, és például nincs rajtuk nyereg, mert versenyzés közben nincs rá szükség.

A felsoroltak fokozottan igazak az „Elite” kategóriában indulók kerékpárjaira. A legjobbak között különösen éles volt a verseny, ahol a debreceni Szabó Péter végül az ezüstérmet szerezte meg.  

– Nagyon örülök, hogy hazai pályán versenyezhettem. 

Az idei évet úgy terveztem, hogy minél előrébb tudjak jutni a rangsorban, ugyanis tavaly is sokszor végeztem a dobogó második, harmadik fokán. Ha a Magyar Kupa idei sorozatát nézem, a mostani eredményhirdetést követően elmondhatom, mindannyiszor második lettem – tárta szét a karját mosolyogva a cívisvárosi extrém kerékpáros, aki a jövőben a lehető legtöbb időt és energiát arra fordítja majd, hogy ne találjon legyőzőre. 

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában