Birkózás

2022.09.24. 16:41

A legjobb serdülők próbáltak fogást találni egymáson Hajdúszoboszlón

Nagy volt a tét, hiszen itt derült ki, kik az ország legjobb kötöttfogású birkózói.

Forrás: Tóth Imre

Immár kilencedik alkalommal rendezték meg az Aqua-General Kupa Diákolimpia országos döntőjét. Idén 121 tehetség mérte össze a tudását a hajdúszoboszlói Városi Sportház falai között kötöttfogású birkózásban, hogy eldöntsék, kik hazánk legjobb serdülő korú sportolói. A versenyt megtisztelte jelenlétével Komáromi Tibor  háromszoros világbajnok, olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok birkózó, későbbi szövetségi kapitány, akit nagy tapssal fogadtak a fiatalok.

Forrás: Tóth Imre

Pánisz László, a szervező Hajdúszoboszlói Birkózó SE egyik alelnöke a Haonnak elmondta, amellett, hogy immár kilencedik alkalommal rendezik meg a versenyt, ez már a negyedik országos diákolimpiai döntő is egyben. – Ezúttal a serdülő korosztály vesz részt a viadalon, 11 súlycsoportban mérik össze a tudásukat csak kötöttfogásban. 

A szabadfogáshoz képest jelentős különbség, hogy itt lábra nem lehet támadni, csak felsőtesten lehet akciót kezdeményezni.

Végül 121 gyerek indult el, több nevezőnk volt, de az őszi időszak miatt többen lemondták megbetegedés miatt. Itt van az összes jelentős utánpótlásműhely – például a Ferencváros, ESMTK, Vasas, Honvéd, Diósgyőr, Cegléd –, mert ez a megmérettetés dönt arról, kik hazánk legjobb 14-15 éves birkózói – fogalmazott a szakember.

A verseny ünnepélyes megnyitóján Ancsin László, a Magyar Birkózó Szövetség főtitkára köszöntötte a résztvevőket. – Diákolimpiai döntő, a nevében is benne van, hogy ez egy igen komoly esemény, előrevetíti azt, amit mindannyian el szeretnétek érni, azaz a dobogó legmagasabb fokán állni, ahogy majd később egy világversenyen is. Jövőre Kaposváron rendezik az U15-ös Európa-bajnokságot, ez a torna remek felkészülés arra is. Nagy köszönet a városnak, és a klubnak, hogy helyt adnak a diákolimpiai döntőnek. A kitartás mindig meghozza az eredményt és az örömet, ha nem is lesz mindenkiből világbajnok, de sportot szerető, egészséges ember igen – hívta fel a figyelmet a főtitkár.

A hajdúszoboszlói önkormányzat képviseletében Varga Imre szólt az egybegyűltekhez. Kifejezte örömét, hogy a fürdőváros már sokadjára tud otthont adni rangos birkózó eseménynek. – Büszkék vagyunk rá, hogy hazánk világviszonylatban is sikeres a birkózásban. 

Közöttetek vannak a jövő bajnokai.

Egy ilyen diákolimpiára kijutni hatalmas munka és teljesítmény, amiben mindenki benne van a csapattársaktól kezdve az edzőkig – hangsúlyozta Varga Imre, aki egy Egerszegi Krisztina-idézettel zárta sorait: „Nemcsak az a nagy sportoló, aki nyerni tud, hanem az is, aki egy pofon után fel tud állni!”

A verseny előtti utolsó momentumok egyikeként Szabó Bence elnök ismertette a menetrendet, és a közreműködő bírókat. Ezt követően a birkózó palánták elmondták a diákolimpiai esküt, majd elkezdődött a diákolimpiai döntő, amelynek a fináléit szombat délután rendezték.  A legkiemelkedőbb teljesítményt az erzsébeti diákok nyújtották, hiszen négy bajnoki cím mellett két ezüstöt és három bronzot is nyertek, de kitettek magukért a monori Kolompár-fivérek is, Tibor az 57, a korosztály Európa-bajnokságán bronzérmet szerző Imre pedig a 62 kilogrammos súlycsoportban nyert ezúttal aranyérmet.

MSZ

A 2022. évi U15-ös kötöttfogású diákolimpiai bajnokok:
38 kg: Szuromi László (ESMTK)
41 kg: Krim Áron (Csepeli BC)
44 kg: Bódi Csaba (Orosházi BE)
48 kg: Zsitovoz Petro (ESMTK-KIMBA)
52 kg: Torda Regő (Dorogi AC)
57 kg: Kolompár Tibor (Monori SE)
62 kg: Kolompár Imre (Monori SE)
68 kg: Kovács Barnabás (ESMTK-KIMBA)
75 kg: Soliman Youssef (PEAC-KIMBA)
85 kg: Budai András (ESMTK)
+ 85 kg: Nagy Máté (Vasas SC)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában