Úszás

2022.06.19. 18:50

Kókai Dávid úgy látja, Senánszky Petra bírja a kettős terhelést

Kicsit 22-es csapdája ez.

Forrás: Török Attila/Nemzeti Sport

A célját teljesítve döntőt úszott a magyarországi rendezésű vizes sportok világbajnokságán a női 4x100 m gyorsváltó. A Senánszky Petra, Pádár Nikolett, Molnár Dóra, Gyurinovics Fanni összetételű négyes a szombat délelőtti 3.39:04-es előfutamos eredményét majdnem nyolc tizeddel javította meg az esti fináléban, ám a 3:38.20 is ”csak” a nyolcadik helyhez volt elegendő.

A debreceni uszonyos úszó világklasszis Senánszky Petra már sokadjára csillogtatta meg tehetségét a hagyományos úszásban is, hiszen a döntőben 54.88 as időt repesztett.

A cívisvárosi klasszis lapunknak arról beszélt a megmérettetés előtt, hogy szeretne 55 másodpercen belül úszni, és ezt a célját teljesítette is.

Kókai Dávid
Forrás: Napló-archív

A Naplónak Kókai Dávid, a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola úszószakosztályának vezetője elemezte a váltó és Petra teljesítményét. – Ahogy előzetesen is beszéltük, a váltó legfontosabb célkitűzése az volt, hogy bekerüljön a legjobb nyolc közé, ami sikerült is, ez már önmagában remek eredmény. Amíg a lányok a délelőtti úszást érthető módon egy kicsit nehézkesnek ítélték meg, addig a délutáni nagyon jó élmény volt mindannyiuknak.

Úgy lettek nyolcadikok, hogy egyetlen tized kellett volna a hatodik helyhez.

Ez minden tiszteletet megérdemel, a harmadik legjobb európai csapat a miénk, ami nagyon jó előjel az augusztusi Európa-bajnokság előtt. De nem csak az időeredmény számított, hanem önmagában az az élmény, amit ott átélhettek a teltházas Duna Arénában, az mindegyikük a pályafutásában egy mérföldkő – elemezte.

A szakember tudott beszélni tanítványával a döntőt követően, Petra neki is kiemelte, hogy rengeteg versenye volt már, de a szombati örökké emlékezetes nap marad számára is.

Mint kiderült, a reggeli úszásával nem volt kibékülve, de a délutánival már elégedett volt, hiszen négy tizedet javított, és bement az áhított 55 másodperc alá. Kókai Dávid szerint versenyzője számára ez az idő volt a vízválasztó, hiszen már a júliusi Világjátékokra is készül, ami a debreceni klasszis fő eseménye idén. – Nehéz három héttel a fő verseny előtti formaidőzítés szakaszában jó időt úszni, de délután szerencsére ez neki sikerült, úgyhogy tényleg nagyon boldog volt amikor beszéltünk.

Petra pénteken az egyéni számában, az 50 méter gyorsúszásban áll majd rajtkőre.

Amolyan 22-es csapdája ez jelen pillanatban, mert szeretne jól úszni, de ugyanakkor nekünk már a Világjátékokra kell készülnünk, így a héten még majd olyan típusú terhelést kell kapnia, ami nem szolgálja azt, hogy pénteken fantasztikus ötvenet produkáljon. Úgyhogy ebben kell valahogy ügyesnek és okosnak lennünk – nyilatkozta Kókai Dávid. Az edző végezetül hozzátette, szerencsére versenyzője most annyira kiegyensúlyozott állapotában van, hogy el fogja bírni a terhelést, és pénteken közel fog úszni  Hosszú Katinka 24,89-es országos csúcsához. Az már majd a napi állapotától függ, hogy megdönti-e, de ha esetleg nem most, akkor majd az augusztusi Európa-bajnokságon jó esélye lesz rá.

MSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában