Gyorskorcsolya

2021.11.17. 10:34

Minden készen áll a debreceni világkupára

A négy állomás közül ez az egyetlen helyszín, ahol lesznek nézők.

Fotó: Czinege Melinda

Megtartották az ISU Rövidpályás Gyorskorcsolya Olimpiai Kvalifikációs Világkupa-sorozat debreceni fordulójának nyitó sajtótájékoztatóját a megmérettetésnek otthont adó Főnix Arénában.

A szervezők képviseletében Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke, Széles Diána alpolgármester, valamint Nagy-Heidum Bernadett volt olimpikon, a világkupa nagykövete ismertették a sportesemény legfontosabb tudnivalóit, érdekességeit.

Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke | Fotó: Czinege Melinda

A sajtótájékoztatón Kósa Lajos elmondta, a szervezők nagy izgalommal készülnek a versenyre.

– A járványhelyzet miatt nagy a felelősségünk, de a szigorú protokollok mindenki számára biztonságossá teszik az eseményt. A négy világkupa közül ez az egyetlen helyszín, ahol lesznek nézők, így különleges hangulatú verseny várható. Elég nagy az érdeklődés, a jegyértékesítés ötven százalékos szinten van, ami ismerve a debreceni szokásokat, kifejezetten magasnak számít, de szüksége is van a versenyzőknek a nézőkre, így mindenkit arra biztatok, hogy jöjjenek ki a Főnix Arénába! Az olimpiai kvalifikáció szempontjából a fiúknál rendben vagyunk, megvannak az egyéni kvóták és a váltó is vezeti a rangsort. A lányoknál kell egy nagy biztatás a harmadik kvótáért, minden esély megvan rá, és a váltónál sem állunk rosszul. A csapatok itt vannak, folynak az edzések, csütörtökön és pénteken a kvalifikációs futamok lesznek, a hétvégén pedig a helyosztók és a döntők. Elsősorban az olimpiai kvalifikációra koncentrálunk, a pekingi indulás kell, hogy lebegjen a szemünk előtt – mondta el az elnök.

Széles Diána alpolgármester | Fotó: Czinege Melinda

A médiaeseményen Széles Diána alpolgármester kiemelte, Debrecen harmadjára adhat otthont a gyorskorcsolyás világeseménynek.

– Minden ekkora horderejű rendezvénynél törekszünk arra, hogy városunk a legszebb arcát mutassa. Több mint 41 világesemény a példa arra, hogy Debrecenre lehet számítani, olyan szakmai, logisztikai háttérrel rendelkezünk amely alkalmassá tesz minket arra, hogy bármilyen sporteseményt megrendezzünk. A két és fél milliárd forintból felújított Főnix Aréna méltó pompájában tudja fogadni a rövidpályás gyorskorcsolyázókat. Ez az alkalom nemcsak a rendezvényről szól, hanem arról, hogy tudunk segíteni a debreceni kis- és közép vállalkozóknak, a turisztikai szolgáltatóknak, hiszen közel 4400 vendégéjszakát töltenek a gyorskorisok a városban, amely biztos pontot jelent a turisztikai szolgáltatóknak a koronavírus-járvány idején – mondta Széles Diána.

Nagy-Heidum Bernadett volt olimpikon, a világkupa nagykövete | Fotó: Czinege Melinda

Nagy-Heidum Bernadett az esemény nagyköveteként az olimpiai bajnok Knoch Viktor társaságában az elmúlt időszakban több debreceni iskolában is tartott élménybeszámolót.

– Igyekeztünk a fiatalok között népszerűsíteni a sportot, mert ráfér a gyerekekre a mozgás. Fontos lenne, hogy minél szélesebb körben ismertessük meg a rövidpályás gyorskorcsolyát, remélem, a találkozók hatására is minél több iskolás látogat ki a családjával a világkupára. Közel 30 érmet osztanak majd ki a versenyen, jó esély van rá, hogy ezek közül több is magyar nyakakba kerül, így mindenkit arra biztatok, látogasson ki a Főnixbe -– fogalmazott az Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes korábbi sportoló.

A jövő évi pekingi ötkarikás játékokra nyolc-nyolc férfi és női váltó jut ki. Az egyéni számokat illetően 500 és 1000 méteren 32, 1500 méteren pedig 36 fős lesz a mezőny, amely úgy alakul ki, hogy minden versenyző három legjobb eredménye számít a kvalifikációs pontversenybe. Újdonság lesz, hogy az eddig csak vk-viadalokon szereplő, a magyaroknak két vk-aranyérmet hozó vegyesváltó bemutatkozik az olimpia műsorán. Az indulási jog kivívásához nem elég a legjobb 12 között zárni a számban, az is kell, hogy az adott ország mindkét nemnél legalább két egyéni kvótát szerezzen. Négy olimpiai kvalifikációs világkupa-versenyt rendeznek, Ázsiában és Európában is kettőt-kettőt. Előbbieken már túl vagyunk, a debreceni a harmadik állomás, majd végül a hollandiai Dordrechtben ér véget a sorozat. A három legjobb eredmény számít bele a kvalifikációba, szóval akár az is előfordulhat, hogy valaki már a cívisvárosban bebiztosítja a jövő évi pekingi olimpiára kijutást.

MSZ

A borítóképen: Széles Diána alpolgármester (balról), Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke és Nagy-Heidum Bernadett volt olimpikon, a világkupa nagykövete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában