Autósport

2021.10.27. 13:29

Rally Hungary: mire ledolgozta hátrányát, kiesett a debreceni páros

Bár a pályán elért időeredmények alapján Nikolay Gryazin nyerte meg a hétvégi Rally Hungaryt – mivel nem állt meg Herczig Norbert baleseténél – a díjkiosztó után 15 perces büntetéssel sújtotta a felügyelő testület. Így végül Mads Ostberg örülhetett az első helynek. Az FIA rali Európa-bajnokság magyar futamán a hetedik helyen célba érkező Andreas Mikkelsen – egy héttel WRC2-es világbajnoki címe megszerezését követően – bebiztosította Európa-bajnoki címét. A győzelmek sora ezzel azonban még nem ért véget, a remekül versenyző Hadik András abszolút magyar bajnoki címét védte meg a hétvégén. A harmadik alkalommal megrendezett ralin egy debreceni versenyzőpárosnak is szurkolhatott a nagyérdemű, a Szikszai Béla-Holló Barnabás kettős egy Citroen C2R2-vel szállt harcba a kategóriagyőzelemért. Az élményekről és a rosszul sikerült utolsó napról a pilóta, Szikszai Bészi beszélt a Naplónak.

Fotó: Szikszai Béla-archív

Technikás szakaszok

– Régóta vártuk már ezt az eseményt, hiszen mégiscsak egy Európa-bajnoki versenyről volt szó. Nagyon jól éreztük magunkat, élveztük a futamot, amíg tartott. A végeredmény sajnos nem sikerült túl rózsásra, egy „írd és mond 12 forintos” alkatrész miatt estünk ki, ettől függetlenül hatalmas élmény volt ilyen rangos eseményen részt venni – kezdte beszámolóját Szikszai Béla, hozzátéve, a szakaszokat kifejezetten szerették, igaz, sok versenyzőtársuk szerint az erdészeti területeken lévő murvás részekre nem biztos, hogy valóak lettek volna az autók. Ahogy a versenyző fogalmazott, hosszú, technikás pályákkal találkoztak, embert próbáló feladat volt túljutni rajtuk. – Ameddig versenyben voltunk, meglehetősen eredményesen sikerült abszolválni a szakaszokat, sajnos azonban a kategória első helyéért folytatott küzdelemben meghibásodott az autónk az utolsó versenynapon, így kénytelenek voltunk feladni a megmérettetést.

Fotó: Szikszai Béla-archív

Keserédes hétvége

A párosnak reális esélye volt a győzelemre, még annak ellenére is, hogy a pályabejáráskor Szikszai Bészi megsértette a szakaszokon belül érvényes sebességkorlátozási szabályokat, így a versenyt 2 és fél perc büntetéssel kezdték. – A hiba ellenére is remekeltünk, szombatra ledolgoztuk a büntetést és az első helyért meccseltünk. Azért is fájó a kiesés, mert eddig még egyszer sem sikerült befejeznünk a Rally Hungary-t, szinte mumussá vált számunkra a kiírás – mondta a pilóta, aki kiemelte, bár hatalmas nevekkel oszthatták meg a szervizparkot, a feszített időterv miatt nagy beszélgetésekbe nem bonyolódhattak. – Egy mezőnyben menni Mikkelsennel, vagy Ostberggel így is hatalmas élményt jelentett. Arról nem beszélve, hogy a pandémiás időszak után végre újra tömött kanyarok, mindenhol mosolygó autó fanatikusok fogadtak bennünket. Ráadásul – mivel itthon az évben nem versenyeztünk – tét nélkül vághattunk neki a futamnak, nem volt nyomás a vállunkon, így örömautózás volt ez nekünk, és a nézőknek is – összegezte Szikszai Béla. A versenyző tervezi a jövőt, de mint elmondta, idén nagyobb szabású verseny itthon már nem lesz, a következő évet pedig azután tudják összerakni, hogy navigátorával, illetve a családdal leültek egyeztetni.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában