Úszás

2021.10.12. 09:00

Lélekbúvár lesz az uszonyos úszó?

Szűcs Rebekának az Európa-bajnoki és a junior világbajnoki bronzérem a legnagyobb eredménye, ezekre a legbüszkébb.

Forrás: Czinege Melinda

Szűcs Rebeka, a Debreceni Búvárklub uszonyos úszójaként ismert sportoló, ám az ősztől más irányba indul el az élete: szakdolgozatát írja sportpszichológiából és fitneszedző lesz, de kezdjük az elején. – Kisgyermekként víziszonyom volt, de olyan szinten, hogy egy tengerparton inkább csak homokoztam, mintsem a vízben lettem volna – kezdte a volt uszonyos úszó a Hajdú-bihari Naplónak, majd hozzátette, hogy a nővérére mindig felnézett, ő viszont úszott már akkor is, ezért elkezdte Rebeka is, valamint egy edzője járult még ahhoz hozzá, hogy kialakuljon benne egyfajta szeretet a víz iránt.

Szűcs Rebeka | Fotó: Czinege Melinda

– Sok sportot kipróbáltam: szertornáztam, kosárlabdáztam, táncoltam, úsztam, őszintén szólva ezt így nem lehetett bírni, választanom kellett, és az úszóedzések tetszettek a legjobban még akkor is, ha kora reggel már a medencében kellett lennem, így ennél maradtam – mondta. Azt is hozzátette, hogy a sebessége miatt tetszett meg neki maga az uszonyos úszás, illetve gyermekként sellőnek érezte magát „beöltözve”. Példaképének pedig társát, Senánszky Petrát tartja, akivel barátnők is egyben.

Rákérdeztünk Rebekánál, hogy nem zavarta-e sohasem, az, hogy ez a sportág összeolvadt gyakorlatilag a Senánszky Petra nevével Debrecenben: – Az eredményeit nézve hazai és nemzetközi viszonylatban, sokkal többet ért el, mint bármelyikünk. Én fejben talán többfelé voltam, mint ő, Petra leginkább a sportra koncentrált, de ebből viszály, vagy harag soha nem volt köztünk.

Élet az úszásban és utána

– Mi is ötven méteres medencében versenyzünk, a távok ötven métertől vannak ezerötszáz méterig, a különbség a felszerelésekben van – mondta. Szűcs Rebeka azt is kibontogatta, hogy mik is kellenek a sportághoz: uszony van a lábukon, és egy pipa a szájukban a levegővételhez, de van olyan versenyszám is, amelynél akár oxigénpalackra is szükség lehet. Bár otthon is minden támogatást megkapott Rebeka, mégis másfelé viszi most az élet, de örül annak, hogy a családja és a barátai is támogatják döntésében.

– Erőnléti edzéseket szeretnék tartani, emellett tanulok az egyetemen, pszichológia szakon – mondta. A 22 éves sportoló végül arról beszélt, hogy azért nem úszóedző szeretne lenni, mert a sportot más szemszögből is szeretné látni, az úszás a sajátja volt, és szeretné, ha így is maradna, úgy érzi mindent elért, amit lehetett, vagy legalábbis, ami benne volt.

Palánki István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában