Vívás

2021.10.04. 10:36

Kónya Csenge aranyérmes lett a gödöllői kard Európa Kupán

Az Interfencing Debrecen SC 15 éves kiválósága, Kónya Csenge nyerte a 22. alkalommal kiírt versenyt.

Forrás: Augusto Bizzi (FIE/BizziTeam)

Fotó: AUGUSTO BIZZI

A kadet (U17) korosztályban 20 hónap leállás után rendezhettek nemzetközi versenyt, ami végül fényes debreceni győzelemmel zárult.

Az Interfencing Debrecen Sport Club közleménye szerint a szombati versenynapon mintegy 200 fiatal kardvívó fiú mérette meg magát. A legjobb debreceni az 56. helyen végző Sápi Vince volt. A 14 éves Czill Soma élete első nemzetközi versenyén továbbjutott a csoportjából, és a táblán szoros mérkőzésen szenvedett vereséget.

Vasárnap a hölgyek következtek, a négy debreceninek nem jelentett gondot a táblára jutás. Falucskai Márta és Horváth Karolina a legjobb 128 között búcsúzott, míg Kis Abigél a 32 közé jutásért szenvedett vereséget. Kónya Csenge először a görög Csatzakut verte nagyon simán (15-2), majd a román Popa sem tudta útját állni (15-5). A legjobb nyolc közé jutásért nem kellett vívnia, mert magyar ellenfele, a vasasos Spiesz Anna egészségügyi okok miatt visszalépett.

Kónya Csenge | Fotó: Augusto Bizzi (FIE/BizziTeam)

A negyeddöntőben a török Gungort egy végletekig kiélezett, nagyon magas színvonalú mérkőzésen múlta felül (15-14), amivel biztossá vált, hogy a 2018 és 2019-es gödöllői Európa Kupa után (a 2020-as a világjárvány miatt nem került megrendezésre) ismét lesz debreceni érmese a versenynek. A kérdés már csak az érem színe volt. Kónya nem hagyott kétséget afelől, hogy ki a legjobb a vasárnap. Az elődöntőben a görög Kefala (15-11), a döntőben a bolgár Atanaszova (15-8) gratulálhatott a debreceniek tehetségének.

A Magyar Vívószövetség honlapja, a hunfencing.hu szerint Kónya Csenge nem mindennapi epizódot írt a magyar vívás történetébe, mert kadet európai körversenyt már többször is nyert magyar kardvívó, két esztendővel ezelőtt például az a Battai Sugár, aki idén már a tokiói olimpián is pástra lépett. Ám Csenge Dél-Svédországban, közelebbről egy egyetemi városban, Lundban él, ahol azért nyilvánvalóan nincsenek komoly hagyományai a kardvívásnak. Edzője az édesapja, aki az ottani egyetemen tanít, idehaza pedig az Interfencing Debrecen versenyzője, ahol éppen az említett Battai Sugár edzője, Dávid László segíti a felkészülését.

Az Interfencing Debrecen SC vívómestere, Dávid László először is gratulált kollégájának, Kónya Balázsnak, Csenge edzőjének és édesapjának: – Balázs és Csenge hatalmas áldozatot hoznak. Először is egy kard hagyományoktól teljesen idegen közegben készülnek. Másodsorban rengeteget utaznak, hogy Csenge fejlődhessen. Harmadrészt folyamatosan próbálnak szakmailag jobbá válni. Mi az Interfencingnél minden támogatást igyekszünk megadni nekik. Folyamatosan utaznak hozzánk edzésekre és edzőtáborokba és már többször mentünk mi is Lundba. A versenyeken is folyamatosan segítjük őket – mondta.

Kónya Csenge | Fotó: Augusto Bizzi (FIE/BizziTeam)

A gödöllői hétvégéről így nyilatkozott a mester: – Csengének remek napja volt. Vagányan, remek akciókat választva, felszabadultan vívott. Az ellenfelei nem tudták a sebességét követni, és ha melegedett a helyzet, nagyon fegyelmezetten betartotta a taktikai utasításaimat. A legjobban a török Gungor elleni elődöntőben vívott. A mérkőzés a kadet kardvívás magasiskoláját hozta. Még egyszer gratulálok a teljesítményéhez.

Eredmények

Női kard egyéni (139 induló):

1. Kónya Csenge – Interfencing Debrecen SC

37. Kis Abigél – Interfencing Debrecen SC

96. Horváth Karolina – Interfencing Debrecen SC

100. Falucskai Márta – Interfencing Debrecen SC

Férfi kard egyéni (183 induló):

56. Sápi Vince – Interfencing Debrecen SC

145. Czill Soma – Interfencing Debrecen SC

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában