interjú

2021.10.10. 11:30

Gőzerővel dolgoznak tovább a DEAC-nál az újabb sikerekért

Lóczi Lászlóné Kovács Mariannával, az egyetemi sportegyesület ügyvezetőjével beszélgettünk.

Fotó: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE

A DEAC történetének egyik, ha nem a legsikeresebb idénye volt a 2020–2021-es. A jégkorongosok Magyar Kupát nyertek és magyar bajnoki ezüst­érmet szereztek, a kosarasok a bajnoki elődöntőn kívül a kupadöntőbe is bejutottak. A női futsalosok szenzációs teljesítményt nyújtva bajnokként és kupagyőztesként zárták az idényt, a férfiak pedig szintén önmaguk legjobbját produkálva bronzmeccset játszhattak. Ezen remek eredmények ellenére az egyetemi klubnál nem dőltek hátra, hanem már a nyáron elkezdték a készülődést a 2021–2022-es szezonra, hiszen – ha lehet – még magasabbra szeretnének jutni. Az elmúlt, koronavírussal sújtott idényről és a nemrég rajtoló évadra kitűzött célokról Lóczi Lászlóné Kovács Marianna, a DEAC ügyvezetője beszélt a Hajdú-bihari Naplónak. A szakember kiemelte, hogy ugyan 3000 igazolt sportolója van a klubnak, de mindenkit szeretettel várnak és igyekeznek támogatni, aki DEAC-os színekben szeretne versenyezni.

Lóczi Lászlóné Kovács Marianna | Fotó: Kiss Annamarie

Hogy vészelték át az előző, több szempontból is egyedülálló szezon kihívásait?

Mint minden klubnak, nekünk is nagyon nehéz volt az előző idény, a Covid-helyzet miatt kialakult állapot miatt. A sport és a színház volt ennek a legnagyobb vesztese a szórakoztatóiparban, azért fogalmazok így, mert szerintem a sport is oda tartozik. A versenyzőink felé nem volt semmilyen visszacsatolás, teljesen üres lelátók előtt kellett teljesíteni, egy-egy mérkőzés végén nagyon hiányzott a szurkolók biztatása, hogy egy esetleges holtponton átlendítsék a csapatokat. Sokat jelentett azonban, hogy a legtöbb szakosztálynál meg tudtuk oldani, hogy online közvetítsük az összecsapásokat. Kicsit féltünk is tőle, hogy a drukkerek hozzászoknak ahhoz, hogy otthon is kényelmesen meg tudják nézni a találkozókat, de azt tapasztaljuk, hogy visszatértek a lelátókra, tehát hiányzott nekik, hogy élőben buzdítsák a kedvenceiket. A szabályokat természetesen szigorúan betartjuk, mert súlyos büntetéseket szabhatnak ki ránk, illetve az egészségvédelem számunkra kiemelten fontos.

A nehézségek ellenére az eredmények tekintetében az egyik legjobb – ha nem a legjobb –szezonját produkálta a DEAC.

Minden csapat jól felkészült az idényre, és ennek köszönhetően álomszerű sikereink voltak. A kosarasok bejutottak a Magyar Kupa döntőjébe, a jégkorongosok meg is nyerték a kupát amellett, hogy magyar bajnoki ezüstérmet szereztek. A női futsalosok szenzációs teljesítményt nyújtottak, a kupát és a bajnokságot is megnyerték, a fiúk is bejutottak a legjobb négy közé. Nagyon sok szakosztály minden idők legjobb eredményét produkálta, ez azért volt lehetséges, mert a járványhelyzet ellenére a sportolók, az edzők és a munkatársaink is a maximumot nyújtották.

Anyagilag hogyan érintette a DEAC-ot a pandémia?

Gazdaságilag is megterhelő volt ez az időszak. Szerencsére a taotámogatás, ami az egyik fontos forrása a kluboknak továbbra is elérhető volt, bár voltak fennaka­dások, mert bizonyos szö­vetségek korlátozásokat vezettek be ezzel kapcsolatban. Nyilván a vállalkozások is vészterhes időszakon mentek keresztül, ezért jóval nehezebb volt szponzori bevételekre szert tennünk, hiszen csak szerényebb támogatást tudtak nyújtani, de ezekért is nagyon hálásak vagyunk. Például az egyik kiemelt támogatónk a Campus Kft., a Campus Fesztivál szervezője, és tudjuk, hogy mint sok más nagy rendezvény, az is elmaradt 2020-ban. Ezért igyekeztünk takarékoskodni, nagyon feszesen kellett gazdálkodnunk, hogy ne boruljon meg a költségvetés.

„A legfontosabb, hogy nem kényszerültünk arra, hogy bárkit el kelljen bocsássunk a klubtól, ezt nagy eredménynek tartjuk.”

Fotó: Kiss Annamarie

Már teljes gőzzel beindult a 2021–2022-es idény. Milyen célokkal indultak neki?

Mindig úgy kezdünk neki egy új szezonnak, hogy rosszabbat nem szeretnénk, mint amilyen az előző volt. Próbálunk kicsit jobbak lenni, ez persze nem mindig sikerül mindegyik szakosztálynál, de igyekszünk évről évre előrelépni. Az is nagyban meghatározza célkitűzéseinket, hogy melyik sportágra fókuszálunk. Ezért is volt nehéz az idei szezonunkat tervezni, mert a csapataink annyira jól szerepeltek tavaly, hogy felmerül a kérdés, hogy hova lehet még fejlődni. Természetesen van hova, és nemcsak a sportban, hanem a háttérmunkában is. Szeretnénk a marketingtevékenységünkben előrelépni, hogy minél inkább bekerüljünk a debreceni köztudatba, és ne csak a legnépszerűbb szakosztályainkat ismerjék a város polgárai, illetve tervünk, hogy az ajándékboltos termékek palettáját is bővítjük.

Miért fontos az a DEAC-nak, hogy kevésbé népszerű sport­ágaknak is terepet biztosítson?

Több mint 20 ezer hallgató van az egyetemen, és nagyon sokféle sportokat űznek, nem csak a kiemelt ágakat. Amikor megkeres minket egy hallgatói csoport, hogy szeretne hozzánk csatlakozni, amellett, hogy büszkeséggel tölt el minket, kötelességünk, hogy lehetőséget biztosítsunk nekik. Természetesen a költségvetésünk véges, de amennyire tudjuk, támogatjuk ezeket a kezdeményezéseket, akár csak az egyesületi háttér biztosításával is. Ilyenre példa a nemrégiben alakult szkander-, vagy az egyik legújabb szakosztályunk, a petanque. Ez utóbbit szervátültetett sportolók megkeresésére hoztuk létre, akiknek a versenyeztetését már az idei szezonban szeretnénk elindítani. De említhetném a motorsportszakosztályunkat is, ami a Műszaki Karral együttműködésben jött létre.

Milyen változások várnak a klubra a közeljövőben?

A Debreceni Egyetem fejlesztéseket tervez a sporttelepen, ami részben oktatási célokat szolgál majd, részben pedig nekünk segít majd az egyre bővülő csapatunknak helyet találni. Lesznek raktárak, edzői és sportolói öltözők, illetve a klub menedzsmentje is kap egy új helyiséget, ami reméljük, hogy megkönnyíti majd a dolgunkat. Nagyon szeretjük, de már kinőttük a régi DEAC-székházat, persze ez nem akadályoz minket a munkában, de nagy segítség lesz az új iroda. Illetve sikerült létrehoznunk egy olyan adatbázist, ami arra hivatott, hogy a DEAC minden sportolóját és munkavállalóját egyszerűen nyilván tudjuk tartani. Ez a rendszer sokkal szervezettebbé teszi a klubot és megkönnyíti az életünket. Erre nagy szükségünk volt, hiszen 3 ezer igazolt sportolónk van, ami hatalmas létszám, és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy közülük közel ötszázan a Debreceni Egyetem hallgatói. Bátran mondhatom, hogy ez egyedülálló, és méltán tesz minket igazi egyetemi klubbá.

Bakos Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában