Erőemelés

2021.09.06. 15:51

A „Bicepszkirály” újra dominált, három arannyal térhetett haza

Macz István 11 kilogrammal jobb eredményt produkált, mint az érvényben lévő világcsúcs.

Újfent hallatott magáról a debreceni izomember: címvédőként indulva, új országos csúccsal, 85 kilogrammos teljesítménnyel aranyérmet szerzett a Magyar Professzionális Erőemelő Liga által rendezett országos bajnokságon RAW biceps curl versenyszámban, masters (50+) kategóriában, -110 kilogrammos súlycsoportban Kiskunfélegyházán, az elmúlt hétvégén. Külön kiemelendő, ez az eredmény egyben nem hivatalos világcsúcs, s azért nem lehet hitelesíteni, mert a hazai szervezet nem tagja a nemzetközi szövetségnek. (Csak érdekességképpen: az érvényben lévő világrekord 74 kilogramm.)

A hajdúsági „Bicepszkirály” a magyar bajnokságon a 85 kilogrammos produktumával az open kategóriában szintén első helyezést ért el, sőt az open abszolút mezőnyben sem volt jobb nála, így három aranyéremmel gazdagodott Kiskunfélegyházán.

A vébén is bizonyíthat

Macz István a Naplónak elárulta, a sikerei mögött legfőképpen a szkanderes múltja és kitartó edzésmunkája áll, illetve sokat segít a kiváló edzőtárs, aki nem más, mint Lévai János, aki a masters kategória 90 kilogrammos mezőnyében szintén maradandót alkotva, 73 kilós teljesítményével új országos csúcsot állított fel.

A bicepszes erőemelésről tudni illik, hogy az Egyesült Államokban és Oroszországban már évek óta jelen van az erőemelő versenyek programjában, míg hazánkban tavaly indult hódító útjára. A versenyszámban az indulók háttal a falnak dőlve, lendületvétel nélkül, szigorú szabályok szerint mutathatják be a gyakorlatokat.

Macz Istvánt a Kiskunfélegyházán mutatott teljesítménye után meghívták a világbajnokságra, amit az Amerikai Egyesült Államokban, pontosabban Virginiában rendeznek október 28-án. A debreceni sportoló szeretne résztvevője lenni a világeseménynek, de az indulása még kérdéses, függ az anyagi háttér megteremtésétől és a pandémiás helyzettől is.

BN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában