Tokió 2020

2021.07.15. 14:18

Egyéni csúcsot úszna az olimpián a debreceni születésű sportoló

A sokszoros magyar bajnok Békési Eszter gőzerővel készül a júliusban rajtoló ötkarikás játékokra.

Fotó: MUSZ-archív

A fiatal sportoló 2021-ben remek eredményeket ért el a magyar úszóbajnokságban. Többek közt zsinórban harmadszor bizonyult a legjobbnak 200 méteres mell­úszás kategóriában. Az úszó a Hajdú-bihari Naplónak beszélt az idei évről – Kijelenthető, hogy viszonylag sikeresen vettem az akadályokat. Az országos bajnokságon jól szerepeltem, viszont az Európa-bajnokágon nem úgy alakultak a dolgok, ahogyan szerettem volna, ezért kissé csalódott is voltam. Összességében azonban elégedett vagyok azzal a félévvel, ami mögöttem van – kezdte Békési Eszter, aki hozzátette, hogy eddigi legnagyobb eredményének az olimpiai kvótaszerzést tartja, de a dohai és a budapesti világkupa is közel áll a szívéhez.

Természetesen megkerülhetetlen a kérdés, hogy milyen reményekkel vág neki az ötkarikás játékoknak egy 19 éves sportoló, és rendkívül alázatos választ kaptunk. – Minden nap eszembe jut, hogy ott lehetek Tokióban, de még fiatal vagyok, ezért nem szeretnék helyezésben gondolkodni. Inkább csak az időeredményekben, hogy egyéni csúcsot tudjak úszni, ha ez sikerül, akkor nem leszek elégedetlen – folytatta az Egri UK olimpikonja.

Több lépcsőfok

Békési Eszter debreceni születésűként először Berettyó­újfaluba járt úszni, ahol remek alapokat kapott, amiért máig hálás. A következő lépcsőfokot Hajdúszoboszló jelentette a karrierjében, de ott szakmai oldalról nem egészen úgy alakultak a dolgok, ahogyan azt tervezte, így ismét váltott. Ezután került Kovács Ottóhoz, akivel minden tekintetben élvezi a közös munkát. A sportoló külön kiemelte, nagyban közrejátszik a jó eredményeiben, hogy nap mint nap ilyen remek edzővel, kiváló körülmények közt tud készülni az Egri UK képviseletében Budapesten.

Túl az érettségin

A Napló a továbbtanulásról és annak jelentőségéről is kérdezte Békési Esztert: – Tavaly a világjárvány kirobbanása előtt már az olimpiára készültem, így nem jelentkeztem a májusi vizsgaidőpontokra, mert akkor már a célegyenesében lettem volna a felkészülésnek. Mindannyian tudjuk, hogy 2020-ban elmaradt a világesemény, így csak októberben tudtam érettségi vizsgát tenni. Az úszás után is van élet, ezért a tanulásban is a legjobban szeretnék teljesíteni – fejezte be gondolatait az egyik legtehetségesebb magyar úszó, aki mindenképpen sporttal kapcsolatos dolgokkal szeretne foglalkozni a jövőben, lehetőség szerint edzői vonalon.

Eszter a sportolni vágyó gyerekeknek is üzent, hogy mindenféleképpen kezdjenek el valamilyen sportágban rendszeresen edzeni, hiszen állítása szerint minden embernek szüksége van a mozgásra.

Orosz Krisztofer

Borítókép: Békési Eszter helyezések helyett időeredményekben gondolkodik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában