úszás

2021.06.29. 21:07

Élménytáborban is fedeztek már fel igazi tehetséget Pethő Zoltánék

Két klubnál oktató, mindhárom gyermeke profi sportoló – Pethő Zoltán mesélt élményeiről, klubjairól, de elmondta a tanácsait is.

20200527 Debrecen Fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló Napló interjú Pethő Zsolttal a Debreceni Aquasport SE vezetőjével.

Fotó: Matey István

A Debreceni Aquasport úszói egyre szebb sikereket érnek el, Pethő Zoltán, a klub egyik edzője beszélt a Naplónak az aktualitásokról.

– Derecskén tartjuk az edzéseket a gyerekeknek, a legfiatalabb versenyzőnk egy kilenc éves kislány – kezdte a tréner. Pethő Zoltán elmondta, hogy bár nincsenek sokan (40-50 igazolt versenyzőjük van), de családias a hangulat, a hozzáállás, és most már a befektetett munkához az eredményesség is elkezdett társulni a klubnál.

„Gyerekcipőben járunk ugyan, de minden stábtagunk – a szülők és a gyerekek is – azon dolgozik, hogy ez egy hosszútávú együttműködés legyen.”

A mester arról is beszélt, hogy van egy másik klubja is, a Pepe SE, ahova bárki elviheti a gyermekét. Megismertetik a vízzel, az úszással a legkisebbeket is akár, aztán szakemberek adnak opciót arra, hogy valaki úszásra, vízilabdára, uszonyos úszónak, vagy esetleg triatlonra lesz-e alkalmas.

Fotó: Matey István

Pethő Zoltán nem csak úszókat edzett, például a tanítványai közé tartozott Fekete Gergő vízilabdázó is, aki a DVSE-ből igazolt a Fradiba, és utánpótlásban ért már el nagy eredményeket, de van triatlonistája is, valamint az uszonyos úszók körében is alkotott már maradandót, mely az élethivatásából is adódik.

„Nagyon szeretem azt a mondást, hogy ha kigáncsolnak, akkor fel kell állni, és menni kell tovább.”

– Vannak mindenki életében nehézségek, de a befektetett munka mindig meghozza a gyümölcsét, tapasztaltam – mondta el Pethő Zoltán. Az úszóedző azt is elmondta, hogy a gyerekek sikere adja meg az ő sikerét is, sokkal jobban izgul egy-egy tanítványáért, mint annak idején a saját Világkupáján.

Mi kell ahhoz, hogy valaki jó úszó legyen?

– Az elején lehet tehetségből jó eredményeket elérni, aztán ez kiszélesedik. Van, amikor már a munkát kell előtérbe helyezni, aztán ehhez bejön az étkezés fontossága is egy idő után. A lényeg, hogy már gyermekkorban is jól feküdje a vizet a sportoló, az állóképesség fejleszthető, a technika pedig javítható. Nagyon fontos azonban az akaraterő, van ebben a sportban is kihívás, de feladni nem szabad soha – mondta a hároméves korától víz mellett felnövő edző.

Fotó: Matey István

Pethő Zoltán az étkezés kapcsán kiemelte, hogy az már gyerekkorban is fontos, hogy egy-egy verseny alkalmával azért ne rántott húsos szendvicset egyen az úszó, és ne igyon szénsavasat, hiszen az puffaszt. – Nekem két gyermekem is profi úszó, ők például a versenyek reggelén bundás kenyeret esznek mindig, de a nagy fiam, aki a vízilabdát cserélte le kosárlabdára szintúgy odafigyel az étkezésre – pedig ő is még 14 éves, ezért is büszke vagyok rájuk – mondta.

Már a nyáron is várja az új kihívásokat

Pethő Zoltán nyári táborokat is szervez, melyen bárki elsajátíthatja az úszás fortélyait a debreceni strandon. – Azért is szeretem, ha új arcokkal is találkozom egy-egy könnyedebb nyári élménytáborban, mert van olyan, hogy ezeken az alkalmakon derül ki valakiről, hogy mennyire tehetséges egy-egy sportágban – volt már ilyen, nem kell messzire mennünk, például a DVSE fiataljaiból is van olyan, akit ott fedeztünk fel Süveges Mátéval.

Végül üzent a úszásoktató a laikusoknak is: – Fontos, hogy minél előbb megtanuljon valaki úszni. Hasznát fogja venni a gyerek is, és a család egésze is egy-egy nyaraláson, vagy strandolásnál. A szülőknek nem kell annyira figyelniük rájuk, a gyerek pedig akár barátokkal is tudja élvezni a mély víz okozta szépségeket is.

Palánki István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában