Labdarúgás

2020.12.09. 08:31

Klasszisok ellen mérkőznek meg a magyarok a vb-ért

Harry Kane és Robert Lewandowski néz majd szembe a magyar válogatottal.

Budapest 20200924 Labdarúgás 2020 Szuperkupa SZK mérkõzés Bayern München Sevilla Fotó Szabó Miklós Nemzeti Sport Robert Lewandowski

Fotó: Nemzeti Sport-archív

A 2022-es qatari labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőinek csoportjait sorsolták ki hétfőn este Zürichben, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) főhadiszállásán. Az 55 ország válogatottjai hat kalapba voltak előzetesen szétosztva, a magyarok a harmadikból várhatták az ellenfeleket. A kalapokba egyaránt 10-10 együttest tettek – kivétel a hatodik, ahova az öt legalacsonyabb besorolást kapó gárda került. A csapatokat először az első kalapból, majd a másodikból, aztán a harmadikból – és így tovább – húzták ki. Az 55 válogatottat összesen tíz csoportba osztották be, ezek egyik felében öt, a másikban pedig hat együttes küzd majd meg egymással. Magyarország az I csoportba került, ahol Anglia, Lengyelország, Albánia, Andorra és San Marino lesznek majd az ellenfelei.

Majdnem hatvan éve

A legnagyobb esélyesek természetesen a háromoroszlánosok, akik a 2018-as oroszországi világbajnokságon az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb sikerét érték el azzal, hogy bejutottak az elődöntőbe. A mieink legutóbb a '80-as évek elején játszottak tétmérkőzéseket az angolok ellen, akkor a 82-es vb- és 84-es Eb-selejtezők alkalmával is egy csoportban volt a két együttes. Mind a négyszer a szigetországi gárda került ki győztesen a párharcból. Egyetlen alkalommal volt Magyarország–Anglia találkozó nagy tornán, az 1962-es világbajnokságon 2–1 arányban győztünk Tichy Lajos és Albert Flórián góljával, ekkor sikerült utoljára nyernie a mieinknek ebben a párharcban. Jelenleg az angolok talán legnagyobb sztárja Harry Kane, aki 32 találattal már hatodik az örökös góllövőlistán.

A lengyel válogatott lesz az valószínűleg, akikkel a magyar fiúknak meg kell küzdeniük a pótselejtezőt érő második helyért. Jó barátaink ellen – akikkel együtt harcolunk s isszuk borunkat –, utoljára 2007 októberében tudtunk győzni egy barátságos mérkőzésen. A Lengyelországban lejátszott összecsapáson 1–0-ra nyertünk Hajnal Tamás góljával. Tétmeccsen legutóbb a 2004-es Eb selejtezőcsoportjában találkoztunk velük, egy vereség és egy döntetlen az akkori mérleg. A lengyelek legnagyobb csillaga egyértelműen Robert Lewandowski, aki a Bayern Münchenben ontja a gólokat már évek óta. Sokan őt tartják a legnagyobb vesztesének a France Football azon döntésének, hogy – 1956 óta idén először – nem adják át az Aranylabdát.

Lehet javítani

Az utóbbi idők magyar labdarúgásának egyik mélypontját jelentette, amikor három és fél éve nyáron az akkori világbajnoki selejtezők alkalmával a félamatőr andorrai válogatott 1–0-ra legyőzte a mieinket. Azon a találkozón kívül még három alkalommal játszott egymással a két gárda, mindannyiszor magyar sikerrel. Az Albánia elleni eddigi hat összecsapásból ötöt megnyert a nemzeti csapatunk, az egyetlen döntetlent még 1948-ban játszotta egymással a két gárda. Utolsó ellenfelünk pedig az a San Marino, akik történetük során eddig még egyetlen egy tétmérkőzést sem tudtak megnyerni, ellenünk is négy meccs­ből négy vereség a mérlegük 0–19-es gólkülönbséggel.

A selejtezők végén a 10 első helyezett automatikusan kijut a világbajnokságra, a másodikokhoz pedig csatlakoznak a Nemzetek Ligájának két legjobb eredményt elért csoportgyőztesei – azok közül, akik a vb-selejtezőn lemaradtak az első két hely valamelyikéről. Ez a 12 együttes három négyes ágra osztva játszik majd elődöntőket és döntőket, ezen három ág győztesei csatlakoznak a vb-n a 10 csoportgyőzteshez. Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy kijelenthessük már most, az Albánia–Andorra–San Marino trió ellen kötelezően hozni kell a meccseket, ha a mieink eséllyel szeretnének pályázni legalább a második hely megszerzésére.

Bakos Attila

A magyar válogatott 2021-es vb-selejtezős mérkőzései

  • március 25., 20.45: Magyarország-Lengyelország
  • március 28., 20.45: San Marino-Magyarország
  • március 31., 20.45: Andorra-Magyarország
  • szeptember 2., 20.45: Magyarország-Anglia
  • szeptember 5., 18.00: Albánia-Magyarország
  • szeptember 8., 20.45: Magyarország-Andorra
  • október 9., 20.45: Magyarország-Albánia
  • október 12., 20.45: Anglia-Magyarország
  • november 12., 20.45: Magyarország-San Marino
  • november 15., 20.45: Lengyelország-Magyarország
  • Borítókép: Robert Lewandowski a 2020-as szuperkupa döntője után ismét visszatér a Puskás Arénába

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában