Kezdődik a száguldás

2020.09.05. 07:30

Varga Tibi már alig várja, hogy ott legyen a rajtrácson

Újabb mérföldkőhöz érkezett az ifjú motoros, a hétvégén a Northern Talent Cup (NTC) nevű utánpótlás-sorozatban áll rajthoz Németországban.

Fotó: Varga Tibor-archív

Az NTC-t a MotoGP-versenyeket is szervező Dorna hívta életre kizárólag Észak- és Kelet-Európából származó pilóták részére, ahol a fiatalok 2020-as KTM RC4-R-es motorokkal száguldoznak majd. Hogy mennyire komoly versenysorozatról van szó mutatja, a győztes lehetőséget kap majd a Red Bull Rookies Cup-ban.

Könnyebben vezethető

A koronavírus természetesen az NTC szezonját is alapjaiban befolyásolta, el kellett halasztani a sorozat rajtját, de végül hosszas egyeztetések után zöld utat kapott a sorozat, amelynek az első hivatalos tesztje már meg is volt múlt héten, ahol Tibi remekül szerepelt.

– Július legvégén érkezett meg a motor, amivel rögtön másnap indultunk is a Pannóniaringre, mert szerettünk volna minél hamarabb kipróbálni – elevenítette fel a Hajdú-bihari Naplónak a Forty Racing pilótája.

„Mivel meglehetősen későn kaptuk meg a technikát, ezért igyekeztünk azt minél többször tesztelni.”

Volt, hogy ennek érdekében endurance (hosszútávú) versenyen indultam, ahol 40 percen keresztül próbáltam minél konstansabb köröket menni. Természetesen voltak klasszikus gyorsasági futamaim is, ahol szerencsére elég jól szerepeltem, de ennél is fontosabb, hogy napról-napra többet tudunk a motorról. A KTM sokkal könnyebben vezethető a tavalyi mocimhoz képest, és erősebb is valamennyivel, ez leginkább a kigyorsításokon érezhető. A Dorna kikötötte, hogy nem lehet változtatni a gépeken, így annyi kis nyűgöm van, hogy amikor kanyarvétel közben úgymond lelógok a motoromról, az ellentétes lábam a levegőben van, mert olyankor nem érem el a lábtartót. Ez egy kis hátrányt okozhat a sikánokban, de megoldom – ígérte a hajdúsági pilóta.

Varga Tibi (a sárga gépen) a negyedik legjobb időt motorozta a teszteken
Fotó: Varga Tibor-archív

Negyedik legjobb idő

A kétnapos hivatalos teszt múlt héten volt Oschersleben, ahol korábban még sosem jártat Vargáék. Emiatt a nyitó nap első etapjábn (egy nap hat edzésetap volt) egy félig vizes, félig esős pályán a magyar fiú öt másodperces hátrányban volt azokkal szemben, akik ismerték az aszfaltcsíkot. Aztán Tibi fokozatosan javulva az ötödik menetben a második helyre jött fel, de a nap végére többen is gyorsultak, így végül 1.2 másodpercre maradt el a legjobb időtől. A második nap sokkal jobban indult, egyből top10-es köröket ment, és végül

a hétvége negyedik legjobb idejét motorozta a tehetség.

Menet közben tanul

A nyitó forduló a Sachsenringen lesz a jövő héten, és elképzelhető, hogy a koronavírus-helyzet miatti szigorítások arra kényszerítik a csapatot, hogy az egész versenyszezon alatt Németországban tartózkodjanak, de Tibiék még keresik a legideálisabb megoldást.

– A teszteken vitt minket a fiatalos hevület, előzgettük egymást, ugyanakkor vigyáztunk is a másikra. Komoly esés csak egy volt, az sajnos lábtöréssel végződött, de azon kívül súlyos sérülés nem történt.

„Utánpótlás szinten komoly nevek vannak a mezőnyben,”

amelynek nagy része idősebb nálam 1-2 évvel. A Sachsenringen sem jártam még soha, így ott fogom megtanulni a vonalvezetést, de semmi baj, ebben már van már tapasztalatom, már alig várom, hogy ott legyünk a rajtrácson. A pontszerzés a célom, ebben segít a mögöttem álló csapat: Győrfi Alen csapatvezető, Györffy Álmos, Bán Róbert szerelők, valamint édesapám, Varga Tibor. Köszönöm nekik, a támogatóimnak és a drukkereimnek, hogy kitartanak mellettem és szurkolnak nekem – mondta el Varga Tibi.

MSZ

A versenynaptár

  • Szeptember 7-8.: Sachsenrin (Németország)
  • Szeptember 10-13.: Lauzitsring (Németország)
  • Szeptember 25-27.: Hockenheim (Németország)
  • Október 7-8.: Brno (Csehország)
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában