elnök lett

2020.09.15. 16:42

Küldetéstudattal és magasztos célokkal küzd a magyar testépítésért

Rénes Janka konkrét tervekkel kezdte meg munkáját a NABBA magyarországi szervezetének elnökeként.

Fotó: Rénes Janka-archív

A National Amateur Body-Builders' Association (NABBA) magyar helytartójává vált Rénes Janka, debreceni fitnesz-edző. A fiatal sportoló elnökként vesz részt a világszervezet nemzetközi munkájában, versenyek szervezésével és jelentkezők toborzásával, segítésével. Az elérhető célokról és a kinevezésről a Hajdú-bihari Naplónak beszélt a szakember.

Versenyzőként kezdte

Fotó: Rénes Janka-archív

Rénes Janka hat évvel ezelőtt kezdett el edzősködni. Testépítői és fitneszvégzettséggel, illetve a Debreceni Egyetem Orvostudományi Karán nemrég megszerzett táplálkozástudományi diplomájával a kezében remek alappal rendelkezik az elnöki pozíció betöltéséhez.

„Én nem testépítő vagyok, fitnesz kategóriában indultam minden versenyemen, így leginkább ez a szakterületem. A NABBA a világon az elsők között szervezett testépítő versenyeket, Mr. Universe elnevezésű tornája az egyik legnívósabb versennyé vált azóta a világon, amelyen például Arnold Schwarzenegger is többször nyert.”

– 1984 óta pedig NABBA International néven már Európában és a világ más tájain is jelen vannak. Két évvel ezelőtt szerepeltem az első ilyen tornán Szlovákiában, majd később Ausztriában is, ahol kvalifikáltam magam a Universe-re, amelyen tavaly és tavalyelőtt is részt vettem, és remek kapcsolatot építettem ki a szlovák és az osztrák elnökkel is. Így talált meg a megkeresés, aminek nagyon örülök és nem titkolt szándékom, hogy Magyarországon, illetve azon belül Debrecenben meg tudjak szervezni egy ilyen versenyt a jövőben.

„Elnökként az elsődleges feladatom az, hogy a nemzetközi eseményekre (Európa- és világbajnokság) minél több magyar jelentkezőt vigyek és, amint kvalifikálják magukat, versenyt is szervezzek nekik. Ezen felül minél több edzővel és versenyzővel szeretném tartani a kapcsolatot, hogy egyre több lehetőség nyíljon számukra és a szakág népszerűsítése is folyamatos legyen.”

Reform ötletek

A fitneszedző szerint van még hová fejlődnie a sportágnak, de kellő munkával elérhető a változás. – Azt gondolom, hogy Magyarországon még nem terjedt el a nyugati országokhoz mérhető módon a fitnesz és a testépítés, illetve az ilyen tematikájú versenyek látogatása. Rengetegen indulnak el, akár pár év sportolás után amatőr szinten is, és folyamatosan nő az érdeklődés a sport iránt, de a nézőseregek még nem tolonganak, ezért ebben a szegmensben még nagyon nagy a lemaradásunk.

A NABBA versenyek megszervezéséhez összefogás és rengeteg munka szükséges, és emellett személy szerint azt is szeretném elérni, hogy a hazai szférában ne legyen ilyen erős elválás fitnesz, mint női sportág és testépítés, mint férfi sportág között. Jó lenne, ha keverednének nálunk is a nemek és több lehetőséget kapna egy fitneszben résztvevő férfi, illetve egy testépítő nő. Sajnos utóbbiakra még mindig sokan elborzadva néznek, külföldön azonban már felnéznek a hölgyekre is testépítésben és elismerik a munkájukat. Van bennem egyfajta küldetéstudat, hogy ezekre a dolgokra nagyobb hangsúlyt fektessünk itthon is, és azt hiszem, a jelentkezők száma is nőne a közhangulat változásával – hangsúlyozta az elnök.

Péter Szabolcs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában