Szakmai elismerés

2024.06.17. 13:41

Országos szakmai elismerésben részesültek debreceni fizikusok

MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat nyertek a debreceni HUN-REN Atommagkutató Intézet fizikusai.

Haon.hu

Az ATOMKI két kutatója nyerte el az idén meghirdetett MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat, amelynek célja a kiemelkedő kutatás-fejlesztési teljesítmény ösztönzése és elismerése a fiatal kutatók körében, valamint az MTA doktora cím elnyerésére való felkészülés elősegítése – tudatta portálunkkal a HUN-REN Atommagkutató Intézet.

Elismerték a debreceni Atommagkutató Intézet munkatársait
Elismerték a debreceni Atommagkutató Intézet munkatársait
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

Mint írják, Angyal Anikó Debrecen város légszennyezést okozó forrásainak azonosításával, azon belül is a gyors változások követésével foglalkozik. A megszerzett tudást felhasználva az ösztöndíj által támogatott időszak alatt lehetősége nyílik a gazdasági átrendeződést átélő város újonnan megjelenő szennyező forrásainak azonosítására és nyomon követésére. 

A forrásazonosításban eddig elért eredményeinek köszönhetően felkérést kapott, hogy irányító szerepet vállaljon Nápoly városi aeroszol forrásainak feltérképezésében.

A lakosság számára is fontos

A lakosság szempontjából nemcsak a források ismerete lényeges, hanem hogy lakóhelyük és munkahelyük mennyire veszélyeztetett. Debrecen egyik meghatározó kibocsátó forrása a közlekedés, így a kutatócsoport évekkel ezelőtt felmérést végzett forgalmas közlekedési útvonalak mentén fekvő oktatási intézményekben (óvodában, általános és középiskolában). A vizsgált helyeken a mérés óta energetikai korszerűsítés történt, ami együtt járt például a nyílászárók cseréjével. Angyal Anikó az ösztöndíj által támogatott időszakban célként tűzte ki a beltéri személyi aeroszolterhelés ismételt vizsgálatát, hogy felmérje a felújítások hatását a tanulók és dolgozók kitettségére.

Márton István kutatási témája a véletlenszámok kvantumfizikai jelenségeken alapuló előállításának tanulmányozása.

A véletlenszerűség fogalma a műszaki és természettudományok számos területén játszik fontos szerepet, ilyenek a statisztikai mintavétel, a kiberbiztonság, a számítógépes szimulációk és algoritmusok.

Ugyanakkor a véletlenszámok előállításának legelterjedtebben alkalmazott kvantumos módszerei az adott eszköz belső működésének, vagy a konkrét protokollnak a tökéletes ismeretén alapulnak. Ez azonban a gyakorlati alkalmazásokban gyakran nem teljesül.

A 2024-ben nyertes pályázatot benyújtó fiatal kutatóknak a Bolyai-ösztöndíj elnyeréséről kiállított okleveleket a szeptemberi Bolyai-napon adják majd át.

A további díjazottakról itt olvashat.

 

 


 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában