Tájékozódási futás

2020.01.03. 18:34

Fél évszázada önálló sportág hazánkban a tájfutás

Kovács Attila Gábor még ma is aktív tájfutó, idén az 54. versenyszezonját tudta le.

Fotó: illusztráció, Shutterstock

Éppen fél évszázada, 1970. január 1-én alakult meg a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség (MTFSZ), kiválva a természetjárásból, ekkor vált önálló sportággá a tájfutás Magyarországon. Néhány héten belül a területi szövetségek is megalakultak, így Vass Zoltán elnökletével a Hajdú-Bihar Megyei Tájékozódási Futó Szövetség. Az 5 tagú elnökség legifjabb tagja, az akkor 19 éves Kovács Attila Gábor még ma is aktív tájfutó, aki az idén az 54. versenyszezonját tudta le.

Nem irigylésre méltó helyzet

Az önállósodás nagy lehetőséget és még nagyobb felelősséget jelentett a magyar tájfutó társadalomnak. Noha nem olimpiai sportág, akkor mégis nagyobb támogatást kapott, mint napjainkban, noha korántsem annyit, mint a fejlettebb országokban (Svájc, Norvégia, Finnország, Svédország, Szovjetunió, Csehszlovákia).

– A társadalmi aktívák minden erejükkel a sportág megismertetésén, népszerűsítésén fáradoztak – emlékezik Kovács Attila, aki a Nagyerdőn nőtt fel, és itt lett pár év múlva, 1974-ben felnőtt válogatott. – Tájfutók Bajnoksága révén évi 4 fordulós versenyt szervezett diákoknak a szövetség. Több egyesületben is működött tájfutó szakosztály (DVSC, DEAC, Műanyag, D. Honvéd, Püspökladányi MÁV). Új, terepen helyesbített térképek készültek, oroszlánrészt Török István munkája révén. Országos verseny kettő volt a megyében, az Alföld Kupa, és a Szakszervezeti Kupa. Néhány év múlva, 1974-ben már az 5 napos nemzetközi Hungária Kupa is a város környéki erdőkben zajlott, a sajtó is rendszeresen beszámolt a sportág eseményeiről, megyénk versenyzőinek eredményeiről – mondta el Kovács Attila, aki hozzátette, Garda Árpád jelenlegi elnök nincs irigylésre méltó helyzetben, mert bár papíron van még 6 egyesület, de már szinte csak a Dr. Dobrossy István vezette DISZ és a Navigátor Sportegyesület indít versenyzőket.

Jobban pezsgett

– Korábban Virág István több évtizedes munkássága révén nem csak az ő klubja, a Debreceni Nagyerdő Sportkör, hanem az egész hajdú-bihari tájfutó élet jobban pezsgett – árulta el a sportember.

Az 50 éves jubileumot januárban Budapesten nagyszabású ünnepi gálával teszi emlékezetessé az MTFSZ.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában