futamot rendezne magyarország

2019.11.09. 13:48

MotoGP-pálya épülhet Debrecen közelében

Magyarország autó-motorsport stratégiájának célja, hogy nívót növeljen és magasabb szintet képviseljen a nemzetközi szinten.

Magyarország azt tervezi, hogy a belátható jövőben MotoGP-futamot rendezne – jelentette be közös sajtótájékoztatóján Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Kósa Lajos, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke és Talmácsi Gábor gyorsasági motoros világbajnok a mezőzombori Sárga Borházban.

Fotó: Kálmán Zsolt

– A szándék az, hogy azt a nívót növeljük, amit az autó-motorsport területén eddig elértünk, hogy magasabb szintet képviselve jelenjünk meg nemzetközi szinten – mondta Palkovics László. – Hamarosan a Kormány elé kerül Magyarország autó-motorsport stratégiája, melynek egyik eleme, hogy hazánk tudjon MotoGP-futamot rendezni. A tárgyalások már tavaly óta tartanak, és pár hónapja sikerült áttörést elérni, amelynek keretében aláírtunk a nemzetközi szövetséggel egy szándéknyilatkozatot, amelynek része, hogy ha hazánk rendezhetne futamot, akkor ehhez építünk egy pályát.

Palkovics László hozzátette, jövő februárban dönt a Kormány arról, támogatja-e a magyarországi MotoGP-futam létrejöttét. Ha igen, és az új pálya építését is támogatják, akkor a közeljövőben már két állami tulajdonú versenypályával rendelkezik majd hazánk, és semmi akadálya nem lesz annak, hogy Marc Marquez és társai Magyarországon is versenyezzenek.

Palkovics László és Kósa Lajos / Fotó: Kálmán Zsolt

A sajtótájékoztatón kiderült, ha lesz új MotoGP-pálya, az szinte teljes bizonyossággal Kelet-Magyarországon épül majd meg.

– Először meg kell vizsgálni, tudjuk-e teljesíteni azokat a feltételeket, amelyekkel egy ilyen verseny megrendezése jár. Ha lesz új pálya, olyan helyen épül majd, ahol a rendezvénynapok száma szinte teljes – mondta Kósa Lajos. – Az biztos, hogy nem közvetlenül egy város szomszédságában épül, hiszen a valenciai pálya is a várostól 50 kilométerre van. Olyan helyen kell lennie, ahonnan könnyen elérhető az M3-as és az M35-ös autópálya, mivel egy ilyen futamra biztosan sokan jönnének Romániából, Szlovákiából, de még Dél-Lengyelországból is. Egy rangos versenyre 40-50 ezer motoros és ugyanennyi autós érkezik, akiknek hatalmas terület kell. Ez a pálya nem lehet Nyíregyháza és Debrecen mellett. A két város 49 kilométerre van egymástól, s ez a két város, illetve vonzáskörzete együtt képes lehet arra, hogy egy ilyen futamot kiszolgáljon. A tárgyalások alatt elhangzott, a nemzetközi szövetség is szeretné bővíteni a versenyhelyszíneket és a futamok számát, így örömmel fogadnák, ha hazánk csatlakozna. Egy ilyen verseny megrendezése hatalmasat lépést jelenthetne az országmarketingnek, és titkon abban is reménykedek, hogy talán ez lökést adhatna a valamikori magyarországi motorgyártás újraindulásának.

Talmácsi Gábor / Fotó: Kálmán Zsolt

Álom válhat valóra

– Már aktív versenyzőkoromban úgy éreztem, jó lenne hazai környezetben motorozni – mondta Talmácsi Gábor, aki a 125-ös kategóriában szerzett világbajnoki címet 2007-ben. – A MotoGP ma a világ negyedik legnézettebb sportja, folyamatosan bővülő nézőszámmal, így Magyarországnak egy hatalmas lépést jelentene, ha csatlakozni tudna a gyorsaságimotoros-világbajnokság versenyhelyszíneihez.

BG

Borítókép: Marc Marquez gyorsasági motorversenyző

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában