Sportlövészet

2019.07.10. 12:40

Európa-bajnok lett a debreceni sportlövő

Fejes Tóth István, a DLSE lövésze Európa-bajnok lett a rugós kategóriában.

Fotó: Illusztráció, Pixabay

Görögországban, az Olümposz lábánál elhelyezkedő Pyrgetos-ban rendezték meg július első napjaiban a Field Target Európa-bajnokságot. A megmérettetésen tíz magyar versenyző vett részt, köztük a Debreceni Lövészsuli Sport Egyesület (DLSE) képviseletében Fejes Tóth István, aki a rugós kategóriában aranyérmet nyert, csapatban pedig bronzot.

Erős mezőny volt

– Kiváló terepen versenyezhettünk, bár elég meleg volt, ami alaposan megnehezítette a dolgunkat. Három napon át versengtünk, minden etap során ötven figurát kellett lelőni, vagyis összesen 150 pontot lehetett szerezni. Az első napon a technikával akadtak gondjaim: a távcső, ami a puskán található, vagy az út során megnyomódott, vagy a meleg miatt elállítódott, így nem mindig sikerült oda lőnöm, ahova kellett volna. Emiatt elég siralmas, 34 pontot szedtem csak össze az Eb első harmadában. Ekkor meg sem fordult a fejemben, hogy ilyen szép lehet a vége, ám után szerencsére sikerült korrigálnom, és egyre jobb eredményeket produkáltam, 38-at, majd 40-et. A második és a harmadik is csak egyetlen ponttal ért el kevesebben összesítésben, mint én, így közöttük szétlövés döntött. A mezőny egyébként igen erős volt, így még értékesebb ez a siker.

„Három éve már ünnepelhettem Eb-címet, örülök, hogy most is összejött. Igaz, akkor lettem volna teljesen elégedett, ha minden nap sikerül jól lőnöm. Van még min javítani”

– mondta el lapunknak Fejes Tóth István, akitől azt is megtudtuk, a legközelebbi cél kilenc, míg a legtávolabbi ötven méterre helyezkedhet el, és nagyon sok körülmény befolyásolhatja, hogy célt talál-e a lövész.

Fotó: Fieldtarget.hu

A debreceni sportoló nem pihenhet túl sokat, hiszen egy hónap múlva Angliában rendezik a világbajnokságot, ahol ismét viszonylag népes magyar delegáció áll majd lővonalhoz, köztük Fejes, aki újra egy szép eredményben bízik.

Érdeklődtünk, mennyi alkalma nyílik a gyakorlásra az újabb Eb-címet begyűjtő versenyzőnek. – Számomra ez csak hobbi, így mikor a munka mellett el tudok szabadulni, csak akkor tudok gyakorolni, ez azt jelenti, hogy hetente, esetleg kéthetente egyszer. Illetve a külföldi viadalok is alkalmasak arra, hogy az ember csiszolgassa technikáját.

A görögországi Eb-n egyébként remekeltek a magyarok: a PCP kategóriában Sutyinszki István győzött, a második helyen pedig a Püspökladányi Városi Lövész- és Tömegsportklub (PVLK) sportolója, Sas Ferenc végzett, illetve a PCP csapatversenyt is a magyar válogatott nyerte, a soraiban a ladányi Sas Ferenccel, Szilágyi Adriennel, Szilágyi Kristóffal és Szilágyi Sándorral. A PCP ifjúsági korcsoportban Nyilasi Csanád állhatott a dobogó legfelső fokára. A rugós kategória 5. helyezettje Tóth Ferenc lett, csapatban pedig a mieink bronzot szereztek. Továbbá Szilagyi Sándor egyéniben 27., Szilágyi Adrienn ifi egyéni 4., míg Szilágyi Kristóf ifi egyéni 5. lett.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában