salakmotor

2019.06.28. 18:05

A negyedik hely elvárható

Tihanyinak nem ismeretlen a csapatvezetői munka, ráadásul komoly tapasztalata van a páros versenyzésről.

Fotó: Molnár Péter

Ahogy arról már korábban írtunk, szombat este negyed kilenctől az olaszországi Terenzanóban rendezik a páros Európa-bajnokság elődöntőjét. Mostanra az is kiderült, hogy Kovács Rolandékat a magyar salakmotorsport egyik élő legendája, Tihanyi Sándor kíséri el csapatvezetőként. A salakos berkekben mindenki által Subinak becézett Tihanyi pályafutása alatt 2 junior és két felnőtt egyéni országos bajnoki címet szerzett, párosban is többszörös bajnok volt, a világbajnokságon párosban 3., egyéniben 12. helyezést ért el, tehát bőven van tapasztalata ebben a műfajban is.

Logikus választás

– Akit eredetileg kijelöltek csapatvezetőnek az nem tudta vállalni, így öt nappal ezelőtt kaptam a felkérést – árulta el Tihanyi. – Nem gondolkodtam sokat a dolgon, mondtam, hogy minden további nélkül elvállalom. Voltam már régebben csapatvezető, jelenleg mentorként ténykedek a szakágban amelyhez hozzátartozik, hogy a versenyeken is segítem a salakszórókat, így logikusnak tűnt, hogy akkor vezessem én a fiúkat ha már így alakult. Végül is versenyeztem négy évtizeden keresztül így beleláttam, hogy a csapatvezetőknek mi a munkája. El kell menni a zsűriülésekre, meg kell hallgatni, hogy mi, merre meddig. Egy jó vezető látja, hogy melyik pilótájának megy jobban éppen, szükséges-e leváltani valamelyik vaspapucsost, vagy esetleg startpozíciót cserélni a két versenyző között.

A hét nemzetet felvonultató viadalon a magyarok (Kovács Roland, Magosi Norbert és Fazekas Dennis) mellett a finnek, a franciák, a norvégok, az olaszok, a szlovákok, valamint az ukránok próbálják meg kivívni az oroszországi döntőbe jutást. Az időjárás előrejelzés szerint szombat este 36 fok várható Terenzanóban. Kovács Roland, a SpeedWolf Debrecen versenyzője pár hete versenyzett ott, de pechjére esős időben, így azok a setupok nem sokat segítenek majd.

Nem ők az esélyesek

– A páratartalomra kell majd figyelni a motorbeállítások miatt. Nehéz pályáról van szó amelynek brutálisan hosszú az egyenese, ezért a végére nagyon be tud gorombulni a motor, így a kanyarokba intenzívebben kell majd befordulni. Meg kell fogni a motort, mert ha valaki úgymond elengedi és kibóklászik az ovál szélére a palánkhoz, azt veszi észre, hogy mindenki úgy megy el mellette mintha ott se lenne. A norvégokat annyira nem ismerem, az olaszok hazai pályán biztos fel lesznek spannolva, a finneknél Lahti nagyon jó, a szlovákok fiatalok, de Michalikra oda kell figyelni, mert ügyes a kölyök. Az ukránokat is ismerjük, Loktajev jó lesz, de Melnyicsuk is okozhat meglepetést, nem egyszer pörkölt oda a mieinknek Magyarországon. A franciák bitang erősek, szerintem az egyik legnagyobb esélyesek. A rajtlista alapján én a negyedik helyet lőttem be magunkat, attól felfelé bravúr lenne minden – nyilatkozta Tihanyi.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában