Májusi program

2024.04.22. 18:25

Teljesen új fesztivál indul Debrecenben, hétfőn leplezték le

Az első Skicc – Debreceni Animációs Filmnapokat május 17-18-án rendezik meg, a részletekről április 22-én, hétfőn sajtótájékoztatón számoltak be a kétnapos rendezvények helyet adó debreceni Apolló Moziban.

Kosztin Éva

A Skicc – Debreceni Animációs Filmnapokról hétfőn számoltak be az Apolló Moziban

Forrás: Czinege Melinda

Debrecenről, a debreceni teljesítményekről, a debreceni alkotókról, az innen elszármazott, de ide kötődő tehetségekről szól a program

– mutatott rá köszöntőjében Puskás István, Debrecen alpolgármestere, hogy miért lényeges a város számára ez az esemény. Kiemelte, a megvalósítás egy példaértékű együttműködésnek köszönhető, amelybe a szervező Apolló Mozi, Medgyessy Ferenc Gimnázium és Kós Károly Szakgimnázium mellett két felsőoktatási intézmény, az egri Média és Design Intézet, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) is bekapcsolódott.

Hiszek abban, hogy ezek a sokszereplős partneri viszonyok különösen sikeres és hosszú távon működő programokat tudnak létrehozni. Nem titkolt ambíciónk, hogy a Skicc a jövőben Debrecen életének szerves részévé alakuljon. Bízom benne, hogy egy olyan fesztivál születésének vagyunk tanúi, ami évről évre tud növekedni, és az animáció terén releváns és jelzett eseménnyé válni

– tette hozzá.

Puskás István, Debrecen alpolgármestere
Puskás István, Debrecen alpolgármestere
Forrás: Czinege Melinda

A Skicc más, mint a többi filmnap

– Azért különleges a Skicc, mert nemcsak filmeket láthatnak a nézők, hanem szakmai előadásokat és beszámolókat hallgathatnak meg a munkafolyamatokról, illetve számos workshopon is részt vehetnek – hangsúlyozta Fejér Tamás filmszínházvezető. Mint elmondta, az ingyenes programokon bárki részt vehet, aki előzetesen regisztrál az Apolló Mozi felületén, amely április 22-től elérhető a közönség számára. – Nagyszerű két napnak nézünk elébe, amit mindenképpen szeretnénk folytatni – vetítette előre.

Fejér Tamás, az Apolló Mozi vezetője
Fejér Tamás, az Apolló Mozi vezetője
Forrás: Czinege Melinda

Kovács Krisztina, a Kós Károly Szakgimnázium művészeti szaktanára arról beszélt, nagy lehetőség a tanulóik számára, hogy nagy filmvásznon láthatják viszont az alkotásaikat. – A filmnapok egyben jubileum is számunkra, 15 éve indult olyan mozgókép- és animációtervező szakképzés intézményünkben, ahol 5 évig tanulnak szakmát a diákok az érettségire való felkészülés mellett. Az animáció csak a képzés egyik szegmense, fotózást, filmezést, 3D modellezést és 3D animációt is oktatunk. Első pillanattól nagyon népszerű a szak, minden évben magas a túljelentkezés – jegyezte meg. Elmondta, a diákok alkotásai 1 és 5 perc közötti hosszúságúak, a témákról a tanulók önállóan döntenek, ami általában valamilyen személyes téma, alkalmazott művészet, mint például a reklám, vagy kortárs magyar irodalmi mű adaptációja.

Kovács Krisztina, a Kós Károly Szakgimnázium művészeti szaktanára
Kovács Krisztina, a Kós Károly Szakgimnázium művészeti szaktanára
Forrás: Czinege Melinda

Zsírb Ödöntől a nemzetközi sikerekig

– 1914-ben mutatták be az első magyar animációs filmet Zsírb Ödön címmel, így 110 éves évfordulót is ünneplünk a Skiccel – emlékeztetett Fekete József, a Medgyessy Ferenc Gimnázium főigazgatója. – A filmművészet minden ágának szerelmese vagyok, mindig örülök, ha valami újat láthatok – fűzte hozzá.

Fekete József, a Medgyessy Ferenc Gimnázium főigazgatója
Fekete József, a Medgyessy Ferenc Gimnázium főigazgatója
Forrás: Czinege Melinda

Az animációs filmnapok két fő szervezője, Komlódi Judit képzőművész és Váczi Lilla médiaművész az elmúlt időszak debreceni sikereiről számoltak be.

Az animációs filmnapok két fő szervezője, Komlódi Judit képzőművész és Váczi Lilla médiaművész
Az animációs filmnapok két fő szervezője, Komlódi Judit képzőművész és Váczi Lilla médiaművész
Forrás: Czinege Melinda

Mint felhívták rá a figyelmet, a legutóbbi országos diákfilmszemlén egy debreceni diák, Kecskés Csenge hozta el a fődíjat, közelmúltban pedig a Berlinalén mutatták be Krajlik Eszter Hagyjanak szülni című animációs dokumentumfilmjét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában