Fotókkal, videóval

2024.03.09. 16:27

Ismét találkoztak Debrecenben a népzenei kedvelői – a X. Vármegyei Népzenei Találkozón jártunk

Az évtizedes hagyománnyal rendelkező esemény bemutatkozási lehetőség a vármegyében működő hagyományőrző együttesek, népdalkörök, kórusok, csoportok számára. Célja a népzenét kedvelő közösségek és egyének szakmai és baráti találkozásának biztosítása egy élményekben gazdag délutánon. Idén március 9-én, szombaton a Demki Csapókerti Közösségi Háza adott otthont a rendezvénynek.

Kosztin Éva

A Debreceni Népi Együttes meglepetésműsora

Forrás: Czinege Melinda

Telt házas közönség előtt vette kezdetét az idén 14 csoportot bemutató program, amelyen a találkozó fővédnökei köszöntötték a népzene kedvelőit. Szilágyi Edina, a körzet önkormányzati képviselője méltatta és megköszönte a Csapókerti Pávakör munkáját a szervezésben, majd felelevenítette, hogy a helyszínül szolgáló közösségi házat tavaly májusban adták át. 

Aktív közösségi élet zajlik a Csapókertben, s így végre lett egy méltó színtere. Mi azonban nemcsak csapókertieket várunk ide, a vármegye egész területéről számítunk az érdeklődőkre, mint például a mai programon is. Igyekszünk olyan színes és változatos eseményeket szervezni, amelyekkel minél több embert meg tudunk szólítani, hiszen az a lényeg, hogy közösségben éljük át a mindennapokat

– fogalmazta meg.

CM20240309_ X. Vármegyei Népzenei Találkozó_HAON (1)
Szilágyi Edina önkormányzati képviselő
Forrás: Czinege Melinda

Debrecen a magyar folklór fészke

– A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket – Sebő Ferenc szavait idézve hangsúlyozta Papp László, Debrecen polgármestere a találkozó jelentőségét, majd hozzátette, Debrecen élen jár abban is, hogy a magyar folklór egyik legstabilabb fészke legyen hazánkban.

CM20240309_ X. Vármegyei Népzenei Találkozó_HAON (5)
Papp László polgármester
Forrás: Czinege Melinda

– A fának is minél erősebb a gyökere, annál életképesebb – tette hozzá Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke a nemzeti kultúra fenntartásáról szólva. Úgy véli, az esemény résztvevőinek ebben meghatározó szerepük van, hiszen nemcsak közvetítik, hanem sugározzák a hagyományos magyar értékrendet.

CM20240309_ X. Vármegyei Népzenei Találkozó_HAON (7)
Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke
Forrás: Czinege Melinda

Tasó László országgyűlési képviselő szerint a magyar népdalok a legszebbek, még akkor is, ha másoknak nemcsak a bicskája, hanem az egész arcberendezése beletörik, hogy elénekeljék őket. – Csaknem 300 ezer népdalt jegyeztek le, ezek közül egy sem maradhatott volna fenn ilyen csoportok nélkül, csak mi vagyunk képesek arra, hogy a saját kultúránkat átörökítsük – mondta.

CM20240309_ X. Vármegyei Népzenei Találkozó_HAON (14)
Tasó László országgyűlési képviselő
Forrás: Czinege Melinda

A megnyitóbeszédek után a fővédnökök nőnap alkalmából szóban köszöntötték az esemény hölgy résztvevőit, majd színpadra lépett az első produkció, mely egy meglepetésműsor volt: Bíró Imre és zenekara, valamint a Debreceni Népi Együttes előadásában szilágysági és hajdúsági táncokat mutattak be.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában