Új felállás

2024.03.29. 15:47

Így még soha nem láthattuk a Modem gyűjteményét

A generációkra fókuszál a debreceni múzeum áprilisban nyíló kiállításra.

Haon.hu

Új kiállítás nyílik áprilisban a debreceni Modemben

Forrás: Facebook / Modem

Hanyas vagy? címmel nyílik meg a debreceni Modem legújabb kiállítása április 13-án. Ez lesz az idén 18 éves intézmény első hivatalos gyűjteményi kiállítása, ami a klasszikus művészettörténeti megközelítések helyett a generációkutatás szempontrendszerét alkalmazza szervezőelvként, közölte a múzeum.

Az elveszettől a Z generációig

A 2006-ban alapított Modem 2023-ban fontos lépést tett: az addig galériaként működő művészeti központ belépett a muzeális intézményi hálóba, melynek elsődleges és legfontosabb eredménye, hogy gyűjteménye immár a közösség számára is hozzáférhetővé, közgyűjteménnyé vált – emlékeztettek a közleményben.

A Hanyas vagy? a múzeum gyűjteményének állandó tárlata. A kiállítás alapját az elmúlt 18 év gyűjtéseiből, műtárgyvásárlásaiból, valamint a Debreceni Nemzetközi Művésztelep eredményeiből és művészek felajánlásaiból máig folyamatosan formálódó kollekció képezi, mely a generációkutatás szempontrendszerét alkalmazó kurátori válogatás nyomán jött létre és az intézmény szakmai portfóliójához való kapcsolódás szerint különféle művészeti médiumokban mutatja be azt. A generációelmélet belátásainak felhasználásából következően az egyes szekciókat a művészek születési éve szerint rendezték el, nem pedig az általuk képviselt vagy az alkotásaikhoz társítható esztétikai, művészetelméleti vagy művészettörténeti kategóriák szerint.

A gyűjteményes kiállításon közel ötven alkotó műve látható az ún. elveszett generációtól kezdve egészen a Z-ig.

A bemutatott művek kiválasztásánál a kurátorok ügyeltek arra, hogy a tárlat egyben a Modem elmúlt 18 évnyi kultúraszervezői tevékenységének is méltó reprezentációja legyen, így a szelekcióban olyan művészek munkái kaptak helyet, akik önálló kiállítással vagy jelentős csoportos tárlat meghatározó alkotóiként alakították az intézmény elmúlt éveinek arculatát.

A tárlat megnyitóját április 13-án 18 órakor tartják.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában