Itt a bejelentés!

2023.05.23. 12:56

Múzeumi státuszt kapott a Modem

Az örömhírről és a Múzeumok Éjszakája színes programsoráról beszéltek az intézményben május 23-án.

Puskás István és Vizi Katalin a működési engedéllyel

Forrás: Molnár Péter

Közérdekű muzeális gyűjteményi státuszt kapott a debreceni Modem, amely az alapítása óta eltelt 17 évben 143 kiállítást rendezett, és ezekből 38 katalógus született.

Az intézmény történetének egyik legnagyobb változásáról május 23-án értesítette a sajtó képviselőit Vizi Katalin ügyvezető és Puskás István kulturális alpolgármester.

Előbbi azt mondta, 2022 végén indították el a mostanra beért folyamatot, amely rengeteg háttérmunkát, műtárgyvédelmi intézkedést, a tudományos feldolgozáshoz szükséges lépést igényelt. Meg kellett teremteni a feltételeit annak, hogy az eddigi magángyűjtemény darabjai közkinccsé válhassanak és évek múlva képet adhassanak a jelenünk képzőművészetéről az eljövendő generációnak.

Modem, Debrecen, Haon, Múzeumok Éjszakája
Forrás: Molnár Péter

Így járná Chaplin a csárdást?

A Múzeumok Éjszakája tehát dupla ünnep lesz a Modem számára. Az eseményen a Szent Iván-éj-közeli programsor részleteiről is beszámoltak, a társintézmények vezetőivel egyetemben. Elhangzott, hogy

a június 24-i rendezvény minden eleme egy karszalaggal látogatható.

A Modem idei kiemelt kiállítása a Re:Re című, melyen a Velencei Biennálét megjárt alkotásokat láthatunk. Az e tárlatból inspirálódó Re:talk programon Weiszer Alinda műsorvezető és Süli-Zakar Szabolcs művészeti vezető beszélget újrakezdésekről Dombi Tibor magyar válogatott labdarúgóval, illetve Pólik József filmrendezővel. A haramadik emeleti kiállítótérben egy izgalmas kísérlet részesei lehetünk: régi idők némafilmjeit narrálják korunk zeneművészei, így megnézhetjük, hogyan harmonizál Charlie Chaplin „bukdácsolása” a magyar csárdással.

Modem, Debrecen, Haon, Múzeumok Éjszakája
Dr. Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese
Forrás: Molnár Péter

Kiderülhet, kik a cívisek

Dr. Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese szólt arról, hogy az intézmény új, jelentős átalakítással járó, állandó kiállításával készülnek az estére. – A Kik a cívisek? című tárlat láthatóvá teszi a történelem láthatatlan részét, a cívis mentalitást és azt, ami ebből megőrződött – mondta.

A Debreceni Irodalom Házában a múzeumok társadalmi felelősségét hangsúlyozva láthatatlan kiállítást rendeznek be, melyen vak tárlatvezetők kísérik majd az érdeklődőket, és megnézhetjük egy roma társulat színházi előadását, meghallgathatjuk Ferenczi György és a Rackajam Petőfi című koncertjét.

Modem, Debrecen, Haon, Múzeumok Éjszakája
Forrás: Molnár Péter

Filmzenék orgonára formálva

A Nagytemplomban többek között Méliusz Juhász Péter és Csokonai Vitéz Mihály életéről szerezhetünk ismereteket, valamint távcsöveken át vizsgálhatjuk a csillagképeket és egy éjszakai orgonakoncerten töltekezhetünk filmzenéket hallgatva. Minderről Oláh István nagytemplomi elnök-lelkipásztor beszélt.

Dr. Csorba Dávid, a Debreceni Református Kollégium Múzeumának szakigazgatója vásári forgatagba, Szabó Magda-sétára, múzeumpedagógiai foglalkozásokra, lovagi harci játékokra invitált, míg Kreisler Gábor, a Debreceni Zsidó Hitközség képviselője a korábbiaktól eltérő helyszínre, a Bajcsy-Zsilinszky út 26. szám alatti központba hívott a rabbiszoba bemutatására, kóser ételek kóstolására, közösségi programokra.

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában