Helyi kultúra

2024.02.02. 15:14

Emlékévvel tisztelegnek a hajdúsági kötődésű lelkész és történész előtt

Haon.hu

Emlékévvel tisztelegnek a száz éve elhunyt Szeremlei Sámuel református lelkész és történész előtt Hódmezővásárhelyen, számolt be az MTI.

A rendezvénysorozat vasárnap délután nyitó istentisztelettel kezdődik, melyen Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdet igét - közölte Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze. A lelkész, helytörténeti és egyházi író sokrétű munkásságát tudományos, ismeretterjesztő, pedagógiai eseményekkel, kiállításokkal mutatják be a következő hónapokban.

Szeremlei Sámuel 1837-ben született a Borsod vármegyei Gelejen. A gimnáziumot Miskolcon, a teológiát Debrecenben végezte. Lelkészi hivatását Hajdúböszörményben kezdte, majd 1861-től Makón, 1864-től Hódmezővásárhelyen káplánként szolgált. Hamarosan külföldi tanulmányútra indult, visszatérve pedig Bihardiószegre került lelkészként. 1871-ben tér vissza Hódmezővásárhelyre, ahol aztán 87 évesen bekövetkeztetett haláláig élt. A református egyházban több választott tisztséget betöltött, és irodalmi, valamint tudományos munkásságát is elismerték: a Magyar Tudományos Akadémia 1909-ben választotta levelező tagjává.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában