Könyvtári sztorik

2024.02.10. 11:26

Egy-egy fotó még hagyján, de mit keres egy vajazókés a könyvben?

Kosztin Éva

Utánajártunk, milyen titkokat rejthet egy debreceni könyvtár

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Tablóképet idézettel a hátulján, ballagási meghívót és 2009-es TIGÁZ földgáz elszámoló számlát is találtak már mindössze 20 perc alatt a debreceni MÉLIUSZ Központi Könyvtár kiválasztó terében lévő könyvekben. Kíváncsiak lettünk, az évek óta ott dolgozók milyen egyéb könyvjelzési stratégiákkal találkoztak már pályafutásuk alatt, így többek között erről is beszélgettünk velük a rekord késedelmi díjak és legnépszerűbb szerzők mellett. Simon Zsuzsanna, a Városi Szolgáltatások Osztályának vezetője és Balogh Zsanett, a MÉLIUSZ Központi Könyvtár vezetője a debreceni MÉLIUSZ Központi Könyvtárban fogadta portálunkat.

Ami késik, nem múlik?

Újságírónk nyíltan vállalta előttük, hogy általános iskolás korában egyetlen dolgot nem szeretett a könyvtárban: visszavinni a könyveket a kölcsönzési idő lejárta előtt. Minden alkalommal ördögi körbe keveredett, mert minél több idő telt el a lejárati idő óta, annál inkább szégyellte magát, és minél inkább szégyellte magát, annál jobban húzta a dolgot, majd végül a testvérét kérte meg, hogy képviselje az ügyben. Simon Zsuzsanna és Balogh Zsanett elmondták, ez sokaknál ma is egy bevett gyakorlat, közvetítővel küldik be a lejárt kölcsönzési idejű könyveket azok, akik nem bátorkodnak a könyvtárosok szeme elé kerülni. Kérdésünkre megosztották, hogy

a MÉLIUSZ Központi Könyvtárban a valaha fizetett legnagyobb késedelmi díj közel 45 ezer forint volt, egy család gyűjtötte össze gyerekkönyvekből.

Simon Zsuzsannától azt is megtudtuk, hogy a könyvtár szeme mindent lát, akik tartozásokat halmoznak fel, azokat 5 évig figyelik a rendszerben. Mint elmondta, akik nem szeretnék, hogy priuszuk legyen, azok évente kétszer kapnak lehetőséget ingyen rendezni az 5 ezer forint alatti tartozásukat: októberben a Megbocsátás hete biztosít lehetőséget a késlekedő olvasóknak, áprilisban pedig a Debreceni Költészeti Fesztiválon verseléssel lehet kiegyenlíteni a számlát.

debrecen, méliusz könyvtár, könyv, konyvjelző, toplista
Simon Zsuzsanna kifejtette, milyen könyvek iránt nincs kereslet
Forrás: Molnár Péter

A népszerűségi lista királyai

Simon Zsuzsanna és Balogh Zsanett ismertették, hogy a MÉLIUSZ teljes hálózatában jelenleg több mint 12 ezer olvasója van, körükben a népszerűségi listát az ifjúsági szekcióban évek óta az Egy ropi naplója-sorozat kötetei vezetik, a felnőttek körében Náray Tamás letaszíthatatlan a trónról – erről árulkodik a könyvtár Facebook-oldalán közzétett 2023-as évi kölcsönzési slágerlistája is. Az ifjúsági kategória első négy helyét a ropis naplók szerezték meg, de a top tízben Bartos Erika könyvei is háromszor szerepelnek. 

A tavalyi felnőtt kölcsönzési lista első három helyén Náray Tamás regényei állnak, aki a hatodik helyet szintén behúzta magának. Rajta kívül a legkedveltebb tíz könyv szerzői között a duplázó Valérie Perrint, Orvos-Tóth Noémit, Máté Gábort, Fábián Jankát és Karády Annát találjuk.

Felmerült bennünk a kérdés, hogy mi lehet a legkevésbé keresett mű, mi az, amit soha nem kölcsönzött még senki. – A könyvtárból háromféle könyvet nem kölcsönöztek még. Ami még nem jelent meg, ami még nem került ki a polcra, és amit csak helyben lehet olvasni – foglalta össze Simon Zsuzsanna, majd hozzátette: mindent visznek.

A könyvtárban felmerülő gyakori kérdések

Úgy gyanítottuk, ahol ilyen sok az olvasó, ott bizonyára sok a kérdés, ezért arról is érdeklődtünk, milyen különlegességekkel szoktak a látogatók a könyvtárosok felé fordulni. Elmondták, hogy volt, aki az írói karrierje elindításához kért tanácsot, volt, aki az egyik könyvtáros telefonszámát szerette volna elkérni, de azzal is szoktak jönni, hogy egy bizonyos piros vagy egy kék könyvet szeretnének megszerezni.

Gyakran kell színre és szagra keresni

– fogalmazta meg Balogh Zsanett a gyakori kérdések problémakörét röviden. Portálunk rákérdezett, milyen arányban sikerül megoldani ezeket a rejtélyes eseteket. Simon Zsuzsanna és Balogh Zsanett biztosítottak róla, hogy számtalan szívet melengető sikerről tudnak beszámolni, amikor a szülő emlékezete alapján a könyvtáros be tudta azonosítani a keresett Pöttyös Panni vagy Delfin könyvet, amit kikölcsönöztek, hogy a saját gyerekeikkel olvassák újra több évtized után.

debrecen, méliusz könyvtár, könyv, konyvjelző, toplista
Balogh Zsanett számtalan könyvjelzői stratégiával találkozott pályafutása alatt
Forrás: Molnár Péter

Mi arra vártuk a választ leginkább, hogy miket használnak könyvjelzőnek az olvasók.

Találtunk a könyvekben igazi, szép könyvjelzőket, kézzel készített darabokat, de gyakoriak a meghívók, receptek, nyugták, képeslapok vagy könyvlisták. A lapok közül sokszor kerülnek elő fényképek, ezek közül volt, amin be tudtuk azonosítani a családot és visszaadni nekik, de találkoztunk már LEGO elemmel, születési anyakönyvi kivonattal és vajazókéssel is a visszahozott könyvekben

– sorolta Simon Zsuzsanna és Balogh Zsanett.

Hozzátették, a könyvtárban nem csak a könyvjelzőket és az azoknak látszó tárgyakat szokták otthagyni, a talált holmik között megfordult már kabát (nem az ex-focista, hanem a ruhadarab), kocsikulcs, mobiltelefon, cipő, de arra is volt már példa, hogy a szülő pánikban telefonált az elveszett plüssállatot keresve, ami nélkül a gyerek nem tudott aludni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában