Nemzeti értékek

2024.01.23. 12:24

Kósa Lajos: a magyar kultúra napján Debrecennek is van mit ünnepelnie - fotókkal

A cívisváros a múltban és a jelenben is hozzájárult a magyarság kiteljesedéséhez.

Hajnal László

Kósa Lajos országgyűlési képviselő az esten

Forrás: Czinege Melinda

Weöres Sándor: A teljesség felé című művével ünnepelte Debrecen a magyar kultúra napját január 22-én hétfőn este a Csokonai Fórum Latinovits Zoltán termében. Az emberi létezést feltáró művet a PR Evolution Debrecen Kortárs Táncegyüttes előadásában láthatta a közönség.

A bemutató előtt Kósa Lajos mondott köszöntőt, az országgyűlési képviselő a magyarságot a világ egyik legnagyszerűbb nemzetének nevezte, és az elért teljesítményeiről beszélt.

Mint fogalmazott, kevés olyan nemzet van a világon, amely ezer éves jogfolytonos államiságot ünnepelhet és tudhat magáénak. Megemlítette azt is, a világ első királynője, Nagy Lajos király lánya magyar volt egy olyan korban, amikor egyáltalán nem volt divat nőket megkoronázni.

– Európának nem volt olyan nagyobb háborúja, amiből kimaradtunk volna. Hiába foglalták el az országot nagy birodalmak: a tatár, a török, az osztrák, a német és a szovjet, mindegyiknek jelen voltunk a temetésén – mutatott rá.

A magyarság nagyban hozzájárult a világ kulturális örökségéhez

Megemlítette, sosem élt ennyi magyar a világon, dacára annak, hogy nagy bakugrásokon és nagy gödrökön vagyunk túl, de mégis gyarapodott az ország, közben számos komoly teljesítményt tett le  az asztalra. Példaként említette, hogy 2023-ban két Nobel-díjast ismert el a nemzetközi tudományos közélet, de a lélekszámunkhoz képest az olimpiai érmek tekintetében is a világ tíz legeredményesebb nemzete közé tartozunk. Hangsúlyozta, a sportkultúra is a kultúra szerves része.

Kósa Lajos szerint a nemzet valódi ereje a magyar kultúrában található meg, melynek erejét jól szemlélteti, hogy más, Kárpát-medencében élő népek is magukévá tették, így a besenyők, jászok, kunok, németek, zsidók és szlovákok, akik saját kultúrájuk mellett elismerték a magyart, és végül az lett az integráló tényező.

Ennek a kultúrának az építéséhez  jó néhány téglával a debreceniek járultak hozzá. Hiszen Kölcsey is ebben a városban volt diák és tanár is. Azok a férfiak és nők, akik itt alkottak, gyönyörű fejezetet írtak a magyar kultúra könyvébe: Csokonai Vitéz Mihály, Szabó Magda, Ady Endre, vagy épp Borbély Szilárd és Térey János. Ugyanez elmondható az építészetről, a zenéről, a festészetről is

 – fogalmazott. Büszkeségnek nevezte, hogy a magyar kultúra napján Debrecennek is van mit ünnepelnie. Kiemelte a Csokonai Nemzeti Színház tánctagozatát, mely hosszú évek óta végre megvalósulhatott.

A Csokonai Fórumban megtartott előadással párhuzamosan a Csokonai Teátrumban is tartottak egy bemutatót, ahogy a Magyar Nemzeti Táncegyüttes műsorát megelőzően Papp László polgármester köszöntötte a közönséget. Az erről szóló cikkünk itt olvasható:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában