Határkor

2023.12.16. 22:13

Szenzációs este Debrecenben: megtelt a Modem két jeles művész kiállításának megnyitójára – fotókkal

Nem korhatáros hetvenkedés: Határkor címmel nyílt meg a 70 éves Tamus István és Fátyol Zoltán tárlata. Két életút, két szemlélet, egy térben: káprázatos kiállítás mutatja be a debreceni grafikusművész és képzőművész régi-új munkáit.

Szakál Adrienn

Balról: Fátyol Zoltán és Tamus István a szombati kiállításmegnyitón

Forrás: Czinege Melinda

Debrecen ikonikus alkotói ajándékozták meg közös életmű-kiállítással a debrecenieket szombat délután a Modemben. Fátyol Zoltán képzőművész és Tamus István grafikusművész Határkor című gyűjteményét Áfra János kurátor állította össze, a modern és kortárs művészeti központban összegyűlt tömeg pedig egyértelmű jelét mutatta annak, milyen tisztelet övezi az ünnepelt alkotók-művészpedagógusok személyét és munkásságát.

CM20231216_Határkor_kiállítás_HAON(12)
Forrás: Czinege Melinda

Puskás István alpolgármester mindezt köszöntőjében is megerősítette. Úgy fogalmazott: a megjelentek sokasága azt mutatja, hogy a Határkor messze több, mint a szakmai munka gyümölcse, és megmutatja, hol van a helye Debrecenben Fátyol Zoltánnak és Tamus Istvánnak, személyiségük és művészetük hogyan és mennyi emberre hat a városban.

CM20231216_Határkor_kiállítás_HAON(13)
Puskás István alpolgármester
Forrás: Czinege Melinda

Vizi Katalin, a Modem ügyvezető igazgatója szintén köszöntötte a két alkotót. Elmondta, hogy a Modem nemcsak az idén hetvenéves Tamust és Fátyolt köszönti a Határkorral, hanem a kiállítótérben a hosszú évek óta kifogyhatatlan inspirációjukat, tántoríthatatlanságukat és tettvágyukat. – A kiállítás a fontosabb képcsoportok egymás mellé rendezésével szeretne betekintést engedni abba, milyen témák, motívumok és technikai kísérletezések határozták meg a két eltérő habitusú alkotó életútját – mutatott rá.

CM20231216_Határkor_kiállítás_HAON(18)
Vizi Katalin, a Modem ügyvezető igazgatója
Forrás: Czinege Melinda

A kiállítást Novotny Tihamér művészeti író, szerkesztő nyitotta meg, Tamus és Fátyol munkáit Áfra János tárlatvezetésével legközelebb december 30-án tekinthetik meg az érdeklődők.

CM20231216_Határkor_kiállítás_HAON(20)
Novotny Tihamér művészeti író, szerkesztő
Forrás: Czinege Melinda

Fél évszázada a vizuális nevelésben

A kiállító képzőművészek szakmai bemutatását Áfra János kurátor a Modem honlapján tette közzé. Tamus és Fátyol jelentős történelmi, politikai, gazdasági, kulturális és technológiai váltásoknak voltak tanúi az elmúlt évtizedekben, karakteresen eltérő vizuális világukban viszont mindezek nyomai eltérő intenzitással mutatkoznak meg. Amíg Tamus sokszorosított grafikái a legutóbbi időkig rendszerint a valóságreprezentáció igényével léptek fel, és objektjei is gyakran mutatnak vissza helyekre, az alkotó életútjának különféle eseményeire és szereplőire, addig Fátyol festményei, kollázsai és asszamblázsai évtizedek óta a művészet önérvényű léte, illetve az idő- és térviszonyokról való leválaszthatósága mellett érvelnek, egy alternatív valóságmodell irányába mutatva – írja.

Közel fél évszázada vesznek részt a debreceni vizuális nevelésben, és a tágabb régió kulturális életének szervezőegyéniségei. Míg Fátyol 1991-es alapításától fogva a Vámospércsi Művésztelep és Grafikai Műhely irányítója, addig Tamus István 1996-os indulásától a derecskei Hajdú-bihari Grafikai Művésztelep művészeti vezetője, továbbá 2000-ben megalapította a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesületét (GADE), amelynek mindmáig elnöke. Nemcsak a művésztelepi alkotómunka folyamán belakott terek és tájak idéződnek meg a kiállítás képein, hanem olykor maguk a művészek és mindennapjaik is.

A leginkább a keresztény hit és a bibliai történetek, helyi vonatkozású és utazások alkalmával bejárt terek, valamint különleges élethelyzetek inspirálta mozgalmas grafikáiról ismert Tamus István 2023-ban, a különféle anyagokkal kísérletező, az archaikus kifejezésmódokkal párbeszédbe lépve önérvényű magánmitológiát teremtő Fátyol Zoltán pedig 2024-ben ünnepli hetvenedik születésnapját. Ez a kiállítás ugyanakkor nem csupán visszatekintés, hanem határkő is, amely a legfrissebb művek bemutatásával továbblépési lehetőségeket előjelez – olvasható az intézmény ismertetőjében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában