Ünnepség

2023.10.15. 17:12

Megemlékezést tartottak Álmosdon

Haon.hu

Forrás: hbmo.hu

Megemlékezést tartottak október 13-án Álmosdon, a Bocskai Emlékműnél, ahol az 1604. október 15-én, a település határában zajlott, Bocskai István vezette győztes csatára emlékeztek – ovasható az önkormányzat közlésében. Az ünnepségen Tóth Sándor polgármester köszöntője után Tasi Sándor, Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának alelnöke mondott beszédet, aki felidézte a mintegy 3 ezer hajdú segítségével véghezvitt, a császár sereg ellen vívott győztes szabadságharcot, mely olyan jelentős volt, hogy bekerült a Korponai adománylevélbe is mint azon dicső csaták egyike, amelyekkel a hajdúk kivívták a megbecsülést, a kollektív nemességet és a letelepedés lehetőségét. Hangsúlyozta továbbá, hogy a szabadság szeretete mellett Bocskai másik nagy erénye a békére való törekvés volt; ez a gondolat pedig napjainkban is jelentős hangsúllyal bír.

Az ünnepségen Tasó László országgyűlési képviselő is mondott ünnepi beszédet, majd Négyesi Lajos előadását hallhatták a jelenlévők, akik ezután koszorút helyeztek el az emlékműnél. Az ünnepségen közreműködött a Magyar Honvédség Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár, a helyi általános iskolások pedig verssel készültek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában