Filmfesztivál

2023.09.03. 19:46

Velencéből jelentjük: sztárok helyett politikai demonstráció

Se az időjárásra, se a filmekre nem lehetett panasz a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál első hétvégéjén, a sztárokból viszont idén feltűnően kevés látogatott el a Lidóra. Az amerikai mozicsillagok politikai demonstrációnak adott helyet szombaton a Sala Grande előtti vörös szőnyeg.

Haon.hu

Bradley Cooper

Forrás: AFP

Miközben visszatért Velencébe a meleg, nyári időjárás, egymást érik a bemutatók a Lido di Venezia vetítőtermeiben. Mesterműből kevesebb, nézhető, szórakoztató filmekből annál több pergett le a fesztivál első hétvégéjén. Bradley Cooper színész/rendezőként először a Csillag születikkel hódította meg a velencei fesztivál látogatóinak szívét, különösen, mert a főszerepet alakító Lady Gagát is elhozta a Lidóra. Cooper idén ismét egy zenés darabbal, a leghíresebb amerikai karmester és zeneszerző, Leonard Bernstein életét feloldozó Maestro című alkotással tért vissza a Mostrára, melyet ismét rendezőkét és Bernstein megformálójaként is jegyez. Pontosabban Cooper ezúttal csak a vásznon volt látható, a hollywoodi filmipar dolgozóinak sztrájkja miatt, melyhez a hírességek többsége is csatlakozott, és aminek köszönhetően idén nagyon kevés amerikai mozicsillagot láthatunk a fesztivál vörös szőnyegén, holott Velence mindig is közvetlenül Cannes nyomában járt, már ami az álomgyár hírességeinek vörösszőnyeges bevonulását illeti. Ezúttal azonban Alberto Barbera, a fesztivál elnöke is hangsúlyozta, hogy megérti, sőt fontosnak tartja a szakma tiltakozását, mert a Mesterséges Intelligencia megjelenése hatalmas változást hoz az élet minden területén, beleértve a filmipart is, éppen ezért feltétlenül szigorú szabályozás után kiált.

Miközben a sztárok a távolmaradásukkal demonstrálnak, a szombati napon az itt megjelent alkotók és a közönség egy része is az iráni emberek szabadságáért, az ottani alkotók szólásszabadságáért, én nem utolsó sorban az iráni nők jogainak tiszteletben tartásáért tüntetett a Sala Grande előtti vörös szőnyegen. A demonstráció előtt nem sokkal ért véget Guy Nattív és Zar Amír Ebrahimi Tatami című, az Orizzonti szekcióban versenyző alkotása. A Tatami egy iráni női dzsúdócsapartról szól, akik Tbiliszibe utaznak nemzetközi megmérettetésre, ám nemcsak az iráni dzsúdószövetség, de a legmagasabb kormánykörök is minden eszközzel próbálnak nyomást gyakorolni a sportolókra. A megrendítő erejű fekete-fehér alkotás díszbemutatóján hosszú ováció fogadta a stábot. A közönség felállva tapsolt a meghatódott alkotópárosnak, akik elhozták magukkal azt az iráni származású profi bokszoló hölgyet is, akinek a története a filmben látottakat inspirálta.

Váró Kata Anna

Velence, 2023. szeptember 3.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában