Gasztro

2023.09.23. 13:08

Debrecenben derült ki, melyek most az ország legjobb bioborai – fotókkal

A győztes italokat meg is kóstolhatták az érdeklődők pénteken.

Haon.hu

Forrás: Miskolczi János

A debreceni Aquaticum Hotelben tartották meg pénteken a XV. Országos Bio Borverseny eredményhirdetését, számolt be a Debreceni Borozó. 

- Debrecen több éve kiemelten támogatja a magyar borkultúrát, amelyre jó példa a 2014 óta, évente megrendezett és egyre nagyobb presztízzsel bíró Debrecen Város Bora címért zajló országos borverseny -  hangsúlyozta köszöntőjében Puskás István.

Debrecen biobor
Forrás: Miskolczi János

A város alpolgármestere kiemelte, hogy azért is örömmel vállalta el az országos bioborverseny fővédnökségét, mert ezzel Debrecen városa is hozzájárulhat a vegyszermentes, egészséges borok népszerűsítéséhez, annak kulturált fogyasztásához.

Kovács Pál borakadémikus, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy

az idei, tizenötödik alkalommal megtartott bioborversenyre 2 ország 11 borvidékének 15 pincészetének 54 borát nevezték be, amelyből 25 arany- és 21 ezüstérmes lett. 

Ez a eredmény is jól mutatja a magyar bioborok kimagasló minőségét, a magyar bioborászatok rendkívüli munkáját. A Debreceni Borozó lapkiadója elmondta, hogy a rendezvény gondolata a Hortobágyon született meg, amely Magyarország legnagyobb, egybefüggő bioszféra-rezervátuma. Rámutatott, hogy 15 év alatt az egyedülálló esemény pusztai bioborvsenyből országos bioborversennyé nőtte ki magát,  és tavaly Debrecen városa fogadta be. Ezzel a lépéssel újabb esélyt kapott a biobor népszerűsítésének ügye, mert az érem másik oldala az, hogy Nyugat-Európához képest a természetes és bioborok fogyasztói ismertsége Magyarországon még mindig igen alacsony szinten van.

Debrecen biobor
Forrás: Miskolczi János

A díjazottak

A nemzetközi borbírákból álló zsűri, a szeptember 12-én megtartott 3 körös vakteszt alapján száraz fehérbor kategóriában Champion díjban részesítette a Szent György-hegyi Szászi-birtok 2021-es évjáratú Szent György-hegyi „Rókaluki” Olaszrizling borát. Az elismerést személyesen vette át Puskás István alpolgármestertől Szászi Endre, a Szászi Birtok tulajdonos-borásza. Champion díjat kapott száraz vörösbor kategóriában a balatonkeresztúri Rubin Borászat 2022-es évjáratú Peripheria Merlot bora. Az elismerést Sira Szobolcs, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. irodavezetője, a rendezvény kiemelt támogatója adta át Subosits Tamásnak,a  Rubin Borászat tulajdonos-borászának.

A két Champion-díjas bort a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. benevezi a 2024-as németországi Mundus Vini Biofach-ra, a világ legnagyobb bioborversenyére, ahol az egész világról minden évben 5-6 ezer bor méretteti meg magát, és amelyeken már több magyar siker is született.

A XV. Országos Bio Borversenyen a badacsonytomaji Váli Pincészet benevezett boraival elért eredményei alapján a kitüntető Legeredményesebb borászat címmel különdíjat kapott, amelyet a borászat nevében Váli Péter tulajdonos-borász lánya, Váli Luca vett át a rendezvény főtámogatójától, Fazekas Lajostól, az Aquaticum Debrecen Kft. ügyvezető igazgatójától. A tarcali Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 2020-as évjáratú Tokaji Organikus Szamorodni bora bioédesbor kategóriában a legmagasabb pontszámot érte el, amiért a Magyar Bor Akadémia különdíjban részesítette. Az elismerést Tóth Máté birtokigazgató vette át.

Aranyérmes boraik miatt a Koch Borászat képviseletében Fehér Anna, a Koch Borház üzletvezetője és borszakértője, Bukolyi Marcell borász, a Bukolyi Marcell Organic Wines borásza, illetve Balogh János, a Hungaro Bio Bor Kft. tulajdonosa vette át személyesen az elismerő okleveleket.

A győztes borokat a nagyközönség is megízlelhette a Debrecenben, a hotelben szeptember 22-én megrendezett borkóstolóval egybekötött ünnepélyes eredményhirdetésen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában