A pusztáé volt a terep

2023.08.18. 19:38

Lóra pattanni Debrecen ikonikus parkjában? A végtelen rónát idézte meg a Hortobágyi Nemzeti Park – fotókkal

Pénteken tartották a Hortobágy házhoz jön című eseményt a Nagyerdei Parkban.

Bucsi Bernadett

Forrás: Czinege Melinda

Valódi faluvá varázsolták az 57. Debreceni Virágkarnevál részeként megtartott Hortobágy házhoz jön című esemény szervezői a Nagyerdei Park egy szegletét pénteken. A Békás-tó szomszédságában csikósok lovát ülhették meg a csöppségek, de ha úgy tartotta kedvük, akkor ezernyi népi játékban is kipróbálhatták magukat. Kézműves finomságok és termékek, csúzlis céllövölde és népzene várta mindazokat, akik ellátogattak az idén 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park eseményére.

A Hortobágyi Nemzeti Park védetté nyilvánításának 50. évfordulójának nagyközönségi napján a Nemzeti Parki Termék Védjegy okleveleket is átadták három kategóriában. Még mielőtt a címeket átadták volna, színpadra lépett és köszöntötte a vendégeket Medgyesi Gergely, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, aki elmondta, e programmal azontúl, hogy ünneplik a nemzeti park jubileumát, azt a célt is el kívánták érni, hogy mindazok a debreceniek, akiknek mindeddig eszükbe sem jutott ellátogatni a hortobágyi pusztára, ízelítőt kapjanak abból. Ő maga úgy jellemzi a végtelen rónát: az ember és a természet harmóniája.

Hortobágy házhoz jön: programok a debreceni Nagyerdőn
Forrás: Czinege Melinda

Az országos szintű népszerűségért

Köszöntője után a védjegyekről beszélt Dukát Zsófia, az Agrárminisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályának vezetője az ünnepségen. Hangsúlyozta azon partnerségi kapcsolatok jelentőségét, melyek országszerte támogatják és erősítik a természetvédelmi oltalom alatt álló területeken tevékenykedő gazdálkodókat, helyi vállalkozókat. – Éppen ezért hoztuk létre 2010-ben a Nemzeti Parki Termék Védjegyet, hogy felhívjuk a figyelmet ezekre a termékre és szolgáltatásokra – ismertette. Kifejtette, hogy

több mint 10 év alatt színessé vált a védjeggyel ellátott termékek listája, azon mézek, szörpök, hal- és húskészítmények, fűszerek, kozmetikumok, továbbá fontos természeti, oktatási, bemutatási szolgáltatások, szálláshelyek is szerepelnek.

Mint mondta, mostanra a tíz nemzetipark-igazgatóság kötelekében 254 termelőnek az 1072 terméke, illetve szolgáltatása nyerte el az elismerő címet.

Hortobágy házhoz jön: programok a debreceni Nagyerdőn
Forrás: Czinege Melinda

A köszöntők körében foglalt helyet Fehér Zsombor is, a Kerekes Band frontembere, aki nemcsak csodálatos furulyaszóval örvendeztette meg a közönséget, de a Stühmer Kft.-vel közösen megálmodott és létrehozott, a hortobágyi betyárokat idéző édességet is bemutatta.

A védjegyoklevelek átadása után azonnal a néptáncé volt a főszerep, egy rövid színpadi műsor után a fellépők a közönség soraiban helyet foglalókat is táncba hívták.

Védjegy oklevelet kapott „Kézműves termékek” kategóriában:

  • Meander Kerámia Manufaktura
  • Dusnoki Gergely kovács
  • Hortobágy Angus Kft. - Fauna natúr kozmetikum termékcsalád

„Élelmiszerek” kategóriában:

  • Volenszkiné Tóth Ágnes érlelt juhsajtja
  • Darassa Tej Kft. tejtermékei
  • Hortobágy Angus Kft.

„Ökoturisztikai szolgáltatások” kategóriában:

  • Varga Edit természetpedagógus
  • Rétközi Sólymok Íjász és Hagyományőrző Egyesület

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában