Ezt látni kellett!

2023.08.04. 20:47

Csata tört ki Hajdúnánás főterén! – fotókkal, videóval

Péntek este elstartolt a IX. Hajdúk Világtalálkozója.

Haon.hu

Látványos volt a csata

Forrás: Czinege Melinda

A nyár utolsó hónapjában a hajdúk ismét találkoznak augusztus 4. és 6. között Hajdúnánáson, ahol a résztvevők visszautazhatnak az időben néhány évszázadot. Hagyományokhoz híven az immáron kilencedik találkozó is csatabemutatóval vette kezdetét, utána pedig a legkisebbeké volt a főszerep.

Augusztus 5-én, szombaton tovább folytatódnak a csatározások a nánási gyógyfürdő rendezvényterületén, ahol az érdeklődők táborlátogatásokon is részt vehetnek az oszmán, a keresztény seregek és a hajdúk táborában. Mindemellett fegyverbemutatók és interaktív előadások várják a kíváncsiskodókat. A korhű viseletbe öltözött császári és hajdú katonák mellett az ágyúk, fegyverek is megjelennek, nem véletlenül, ugyanis az érdeklődők igazi csatákat láthatnak. Továbbá Mónus József cél- és távlövő íjászatával is közelebbről megismerkedhetnek, valamint a Thury vár vitézeinek az előadása alatt választ kaphatnak arra, hogy milyen a tökéletes nő.

Vasárnap ugyanúgy, mint szombaton, amíg a legkisebbek a népi játékokkal ismerkednek, addig a nagyobbak megízlelhetik a Hajdúságra jellemző gasztronómiai különlegességeket, betekintést nyerhetnek a hagyományos népművészeti vásárba.

A háromnapos rendezvényen a szervezők megelevenítik Bocskai korát, a programokkal közelebb hozzák a történelmet a kicsikhez és nagyokhoz egyaránt, s bemutatják az igazi hajdú hagyományokat, az igazi hajdú azonosságtudat, virtust. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában