Könyvhét

2023.06.02. 11:58

Immár nyitott könyv a Csapó utcai forgatag programja

Dr. Szirák Péter: az Ünnepi Könyvhét küldetése, hogy elfogadtassa az emberekkel az olvasást, mint életformát.

Forrás: Kiss Annamarie

Olvasni emberi dolog! – az idei, hazánkban 94. alkalommal megszervezett Ünnepi Könyvhét szlogenje nem csak a latin közmondásra utal, hanem a sorok mögött ott bujkál az az egyéni meghatározó képesség, hogy e földön csak az ember tud olvasni. 

Egyetlen más társlény nem képes megfogalmazni üzeneteket, amelyeket hosszú időre betűkben archivál és később mások visszaolvashatják azokat

 – hívta fel a figyelmet ember mivoltunk egyik fontos elemére dr. Szirák Péter, a debreceni irodalmi nagyrendezvények kurátora. 

Dr. Szirák Péter, a debreceni irodalmi nagyrendezvények kurátora
Forrás: Kiss Annamarie

Az Alföld folyóirat főszerkesztője pénteken a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban szólt a június 7-e és 11-e között megrendezendő Debreceni Ünnepi Könyvhét szervezői elveiről. 

Elhangzott, a két legfontosabb törekvés, hogy az esemény teret adjon a könyvújdonságok megismerésének, illetve lehetőséget az olvasóközönség és az írók, költők személyes találkozására.

Ezúttal Terék Anna Sziveri János- és Füst Milán-díjas költő, drámaíró, a kortárs magyar költészet kiemelkedő képviselője lesz a cívisvárosi esemény díszvendége. A vajdasági születésű alkotó pszichológia szakot végzett Budapesten, ami külön színt ad a költészetének. Gyerekkorának keserű alapélménye a délszláv háború, amelynek emlékeit, hatásait irodalmi alkotásaiban is megjeleníti. 

Ő nyitja meg a rendezvénysort június 8-án 17 órakor a könyvutcává avanzsáló Csapó utcában, ám a következő napokban Gerevich Andrással, Szálinger Balázzsal és Tóth Kingával is találkozhatnak az érdeklődők.

Helyi sztorik, gyerek(b)irodalom

Pogrányi Péter programszervező kiemelte, a Méliusz Juhász Péter több, helyi témákat feldolgozó saját kötettel jelentkezik egy pályázatnak köszönhetően. Említette a 24 emeletes ház kapcsán írt és az egykori debreceni kocsmákat bemutató könyveket, illetve az Én Debrecenemhez csatlakozó óvodásoknak, kisiskolásoknak szánt foglalkoztatót, amelyekkel a bemutatók helyszínein megajándékozzák az érdeklődőket.

Pogrányi Péter programszervező 
Forrás: Kiss Annamarie

Mint megtudtuk, a könyvhéten hangsúlyt helyeznek a gyerekirodalom népszerűsítésére és ezzel együtt a kísérőprogramok között is számos szól a fiatal olvasóknak.

A beharangozón jelen volt dr. Puskás István kultúráért felelős alpolgármester, aki úgy fogalmazott, akiknek az életében szerepet játszik a könyv, azok számára az egyik legfontosabb tájékozódási pont a június eleji könyvhét Magyarországon és Debrecenben egyaránt. 

Dr. Puskás István kultúráért felelős alpolgármester is jelen volt
Forrás: Kiss Annamarie

Egyrészt azért, mert egy sor könyvújdonsággal találkozhatunk és tájékozódhatunk arról, mi történik a magyar irodalomban és milyen friss olvasnivalók érkeznek a nagyvilágból, másrészt az izgalmas kísérőprogramok miatt.

A sajtótájékoztató lezárásaként bemutatták a Debreceni Ünnepi Könyvhét kabalafiguráját, egy szemüveges, olvasó mosómedvét, amelyet a meghirdetett gyerekrajzpályázat győzteseként Kasu Alexandra, a Hajdú-Bihar Megyei Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium látássérültekkel foglalkozó intézményének tanulója alkotott.

A részletes program ide kattintva érhető el.

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában