Petőfi200

2023.06.05. 13:41

Húslevestől és rántott hústól is kapott már életre szóló élményt a debreceni énekes – videóval

Kilenc zenekar dolgozott fel egy-egy Petőfi-verset – a nagyszabású Szabadság, szerelem produkció Debrecenben látható ingyen. Dánielfy Gergelyt is láthatjuk benne.

A Petőfi 200 békéscsabai előadása

Forrás: MW-archív

„Hogy dalolhat az jelenleg / Szívrepesztő bánatot, / Ki elébb egy pillanattal / Úgy örűlt, ugy vígadott?” – Petőfi Sándor kérdésére, a költő születésének kétszázadik évfordulóján Dánielfy Gergely is megadta a maga válaszát egy tempós, jó húzású dalban. A debreceni születésű énekest, színészt és zenekarát nyolc másik együttes társaságában kérték fel, hogy működjenek közre a középiskolásokat célzó Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című előadásban. Az Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatójának szövegkönyvével, a Kossuth-díjas Káel Csaba rendezésében készült produkcióban a költő és felesége együtt mesélik el történetüket. A Petőfi-versmegzenésítésekkel, színészi dialógokkal és táncos betétekkel gazdagított darab premierje március 15-én volt a fővárosban, június 9-én pedig Debrecenben is bemutatják.

Dánielfy Gergely portálunknak úgy nyilatkozott, nagyon gyorsan választott a felkínált versek közül. Hogy a Nem ért engem a világ című költemény üzenete mennyire közel áll hozzá, az is mutatja, percek alatt született dallam a fejében e szöveghez. Elmondta, örömteli volt a próbafolyamat, hiszen régi ismerősökkel eleveníthette fel újra barátságát és új – a tervek szerint zeneileg is –, gyümölcsöző kapcsolatok köttettek a színfalak mögött.

A „semminek” örülés szabadsága

Érdeklődésünkre elmondta, a szabadság számára olyan pillanatokat jelent, amikor nem kell semmitől félnie, és a boldogsághoz nincs szüksége konkrétumra, kötetlenül megélheti az elégedettséget. Felidézett egy ilyen alkalmat:

egy kaposvári sétáján próbára tartott épp napfényes időben, s egy étteremből az orrába kúszott a húsleves, illetve a rántott hús illata. Akkor és ott átjárta valami könnyűség, élete egyik legörömtelibb perceiként emlékszik az élményre.

Ezenkívül a kreatív feladatokban: a zenélésben, a színjátékban és a műsorvezetésben is meg tudja élni a szabadságot, a boldogságot.

Dánielfy Gergely Petőfi 200
Forrás: Dánielfy Gergely-archív

A zenész nagy dolognak tartja, hogy ennyi kortárs zenésszel, modern stílusban megzenésített verssel vihetik közelebb Petőfi alkotásait és személyiségét a fiatalokhoz. Úgy fogalmazott:

Petőfi Sándor egy nemzet összefogó ereje volt, ami nagyon hiányzik a jelenünkből. Jelleme sok szempontból példaértékű, én azt igyekszem tanulni tőle, hogy hogyan kell forradalmárként kiállni az igazam mellett, nem elengedni magam, és a szó jó értelmében harcolni a kitűzött célokért.

HaBe

A darab június 9-én, 13 órától látható Debrecenben, a Köcsey Központban. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött; a [email protected] címre várja az érdeklődők jelentkezését a Kertész Imre Intézet.

Petőfi Sándor szerepében Zámbori Somát láthatják a nézők, Szendrey Júliát Katona Kinga alakítja, a narrátor Szabó Sebestyén László lesz. Az előadásban fellép Dánielfy Gergely, Paulina, Lakatos Mónika és Rostás Mihály Mazsi a Romengoból, Ember Márk, valamint Trap kapitány és a Tha Shudras. A darabot táncos betétek is színesítik Bíró Márton, Lázár Dóra Anna, Popovics Márk és Pálinkó Johanna előadásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában