Jövő hétvégi program

2023.05.20. 10:29

Marhakifogásban és vízhúzásban is versenyeznek a gulyások a Hortobágyon

Újra megtartják az Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozót.

A tavalyi verseny egyik pillanata

Forrás: MW-archív

A minden évben pünkösd szombatján megrendezett Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozón idén 27. alkalommal, május 27-én gyűlnek össze az ország számos pontjáról érkező gulyások a hortobágyi Pusztai Állatparkban, hogy a pénteki nap selejtezői után szombaton a legjobbak a nagyközönség előtt is számot adjanak mesterségbeli tudásukról, olvasható a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. közleményében. A főbb versenyszámok, melyek a gulyások mindennapi munkájuk során előforduló feladatokból tevődnek össze, a következők: marhakifogás, vízhúzás, pányvadobás, gulyásbot- és karikásostor-használat. A kétnapos gulyásverseny elmaradhatatlan záróakkordja minden évben a közreműködők és a közönség közös csergetése.

A gulyásverseny kísérőrendezvénye az immár szintén hagyományosan, az idén fennállásának 70. évfordulóját ünneplő debreceni Hajdú Táncegyüttes által megrendezett pásztortáncverseny, mely során a hortobágyi pásztorok táncaival ismerkedhetnek az érdeklődők.

A rendezvény ideje alatt elvegyülhetünk a Kilenclyukú hídtól 1.5 km-re lévő állatparkban a népművészeti vásár forgatagában, valamint hagyományos pásztorételeket is kóstolhatnak. A jellegzetes alföldi állattartó épületek között sétálva számos régi, magyar állatfajjal ismerkedhetnek a látogatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában