Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep

2023.05.30. 14:47

A hajdúk fővárosában született alkotások az ország fővárosában

Hazánk egyik legrégebb óta folyamatosan működő alkotótáborának értékeit mutatják be Budapesten – 60 éves a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep.

Gyulai Edit kuratóriumi elnök és Kiss Attila polgármester a kiállításról szóló keddi sajtótájékoztatón

Forrás: Czinege Melinda

A rengeteg benyomásból, inspirációból, élményből, szakmai beszélgetésből, baráti szóból bizonyára keveset tud visszaadni az a kiállítás, amely a budapesti Széphárom Közösségi Térben nyílik június 2-án a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelepen az elmúlt hatvan évben született alkotásokból. Mégsem érdemes kihagyni, mert hazánk egyik legrégebb óta megszakítás nélkül működő képzőművészeti alkotótáborában több száz művész fordult meg a hat évtized alatt, s munkáikból láthatunk július 28-ig egy nehéz válogatás nyomán, retrospektív tárlatot. Erről a tábornak otthont adó Hajdúböszörmény polgármestere, Kiss Attila, valamint Gyulai Edit, a művésztelep alapítványának kuratóriumi elnöke számolt be kedden a Maghy Zoltán Emlékházban.

Gyulai Edit Kiss Attila Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep Hajdúböszörmény Haon
 

Elhangzott, összesen hatvanöt képet választott ki a kuratórium. A szelekció szempontjai között szerepelt a történetiség, azaz hogy a tábor minden korszakából meg tudjanak mutatni egy-egy részletet. Ügyeltek arra is, hogy a helyiek, illetve a neves művészek, országosan vagy nemzetközileg elismertek, mindenképp jelenjenek meg, mert szívesen büszkélkednek velük.

Azt tapasztaljuk, az alkotók is szívesen említik saját közösségi felületeiken, hogy itt voltak a hajdúböszörményi művésztelepen, míg a Nívódíjjal vagy Káplár-díjjal kitüntetettek beírják ezt a szakmai bemutatkozásukba

– mondta Gyulai Edit. Hozzátette: az 1963-1978 között készült történeti anyagot nem szállították el a Hajdúsági Múzeumból, hanem fotós reprodukciókként szerepelnek majd a vándorkiállításon, amelynek következő állomása a romániai Nagykárolyban a Károlyi-kastély lesz szeptemberben, aztán a hajdúk fővárosában is szerveznek egy visszatekintő tárlatot. Addig azonban a július 1-je és 14-e között tartandó idei nyári kurzusra készülnek.

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában